Hírzóna

Röszkén bukott le a doppingszereket csempésző külföldi nepper

Röszkén bukott le a doppingszereket csempésző külföldi nepper

2020. április 15., szerda
Röszkén bukott le a doppingszereket csempésző külföldi nepper

A Szegedi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a luxemburgiszerb kettős állampolgárságú férfival szemben, aki több évre elegendő dózisú teljesítményfokozót próbált meg Magyarországon át csempészni - tájékoztatott a vádhatóság.

A vádirat szerint a vádlott 2019. augusztus 3-án reggel 6 órakor jelentkezett belépésre a röszkei autópálya-határátkelőhelyen egy montenegrói honosságú busz utasaként Szerbia irányából. Az útlevélvizsgálatot követően az eljáró pénzügyőr kérdésére nem jelentett be vám- és adóköteles árut. A pénzügyőr tételes vámvizsgálat mellett döntött, amelynek során az autóbusz csomagterében egy fekete táskában 7 dobozt, benne 35 ampullát, valamint 5 dobozban összesen 2500 tablettát talált.

A termékek Magyarországon forgalomba hozatali engedéllyel nem rendelkező gyógyszernek minősülnek, legális kereskedelmi forgalomban nem szerezhetők be, orvosi vényre nem írhatók fel. Hatóanyagukat tekintve androgén anabolikus szteroidok, vagyis a tiltott teljesítményfokozó szerek közé sorolhatók. Hatóanyaguk fokozza az izomtömeg gyarapodását, ha azonban használatuk orvosilag nem indokolt ismeretlen eredetük és jelentős mellékhatásaik miatt, úgy alkalmazásuk fokozott egészségügyi kockázatot jelent.

A készítmények feltételezett hatáserőssége és javasolt maximális dózisát figyelembe véve azok több évre elegendőek, vagyis indokolatlanul nagy mennyiségűek voltak. Magyarország területére kizárólag arra engedéllyel rendelkező gyártó, vagy nagykereskedő hozhatta volna be ilyen mennyiségben ezeket a gyógyszereket, az átszállítás pedig szintén gyártó, vagy nagykereskedő megbízásából történhetett volna. A vádlott ilyen engedéllyel, vagy megbízással nem rendelkezett.

A járási ügyészség a vádlottal szemben gyógyszerhamisítás bűntette miatt emelt vádat, vádiratában a büntetés kiszabására irányuló indítványa mellett a lefoglalt gyógyszerek elkobzását is kezdeményezte.

A vádlott bűnösségéről a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.