Közélet

Orbán Viktor: Amennyi munkahelyet a járvány tönkretesz, annyit hozunk létre

Orbán Viktor: Amennyi munkahelyet a járvány tönkretesz, annyit hozunk létre

2020. április 6., hétfő
Orbán Viktor: Amennyi munkahelyet a járvány tönkretesz, annyit hozunk létre
Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn délben ismertette a gazdaságvédelmi akcióterv második részét. Ennek keretében a kormány 5 új programról döntött, amelyek ma el is kezdődnek. Az idei deficit 2,7% lesz az eredetileg tervezett 1% helyett és fokozatosan visszahozza a kormány a 13. havi nyugdíjat.
Orbán Viktor 12 óra után pár perccel kezdte meg online bejelentését. Mellette állt Varga Mihály, Bártfai-Mager Andrea és Palkovics László.
— A helyzet igazságtalan, de ez sem ad felmentést, nem törődhetünk bele. Meg kell vele küzdenünk. Egyszerre kell megküzdeni a járvánnyal és menteni a gazdasági életet - kezdte a miniszterelnök. — Olyan gazdasági intézkedéseket kell hozni, ami átsegít minket a nehéz szakaszon. A cél, hogy amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, annyit hozzunk létre, ezért a kormány döntött egy gazdaságvédelmi akciótervről — magyarázta.

A miniszterelnök tájékoztatása szerint három ütemben hozzák létre az új gazdaságvédelmi akciótervet. Az elsőt a kormány már ismertette: ennek keretében történt meg a bankhitelek felfüggesztése, a katások megsegítése és bizonyos ágazatokban működő cégek járulékmentessége. Ma megindul a második szakasz.Az egyes programoknak több eleme lesz, de egyelőre néhány programpontot ismertetett a miniszterelnök és annak részleteit sem bontotta ki teljesen:

- munkahelyek megőrzése — átvállalják a munkaadóktól a bérköltség egy részét, speciálisan magyar módon
- munkahelyek teremtése — beruházások támogatása 450 milliárd forint értékben
- kiemelt ágazatok újraindítása— turizmus, egészségipar, élelmiszeripar, mezőgazdaság, építőipar, logisztika, közlekedés, film- és kreatív ipar
- vállalatok finanszírozása kamatmentes garanciahitelekkel
- család- és nyugdíjvédelem— visszaépítik a 13. havi nyugdíjat 4 részletben
A részletek hamarosan megjelennek kormányrendeletben is.
Az egész programot Palkovics László felügyeli, a vállalatok újraindításáért Bártfai-Mager Andrea felel, míg a költségvetési ügyekért Varga Mihály.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.