Egészség

Operatív törzs: sokan megszegik a szabályokat

Operatív törzs: sokan megszegik a szabályokat

2020. április 2., csütörtök
Operatív törzs: sokan megszegik a szabályokat

Az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján Müller Cecília elmondta: 585 főre emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma Magyarországon, az elmúlt 24 órában pedig további egy elhunytat regisztráltak. Így mindösszesen 21 főre emelkedett azok száma, akik elhunytak a betegségben, illetve valamilyen alapbetegségükre rakódott rá a fertőződés, és ez okozta a halálukat. Az elmúlt 24 óra elhunytja, egy 70 éves férfi, aki szív-érrendszeri megbetegedésben szenvedett, és további anyagcsere-betegsége is volt.

Jó hír, hogy a betegek, illetve fertőzöttek számával egy időben a gyógyultak száma is növekszik. Immáron 42 főt tartunk nyilván, aki meggyógyult a betegségből.

A mintavételek száma értelemszerűen a fertőzöttek számával egyenes arányban nő,

hiszen minden gyanús esetet laboratóriumi vizsgálattal ellenőrzünk, és azok kontaktusait is, aki szoros kontaktusban volt a gyanús esetekkel, őket is laboratóriumi vizsgálattal nézzük meg. Tehát a fertőzöttek számával mindig növekszik a laboratóriumi mintavételek és vizsgálatok száma is – hangsúlyozta. A helyzet az elmúlt napokhoz képest annyiban változott, hogy

egyértelműen növekszik a fertőzöttek száma az egész ország területén.

Ez változatlanul érvényes minden megyére, és akár minden településre is, hiszen nem tudhatjuk, hogy hol üti fel a vírus a fejét. Most már elmondhatjuk, hogy a fertőzés egész ország területén jelen van. Számos alkalommal már nem is lehet pontosan megmondani, hogy ki kitől kapta el a betegséget – magyarázta a tiszti főorvos. Néhány tanácsot szeretnék adni azok részére, akiknek a munkavégzés miatt el kell hagyniuk az otthonaikat – mondta. Akinek van saját autója javaslom, hogy azzal járjon munkába és haza egyaránt. Hogyha ő még utasokat is szállít, helyezkedjenek el a hátsó ülésen.

Nyilvánvalóan csak egészséges ember menjen munkába. Ez egy alapvető tétel.

Keresse meg a lehető legrövidebb útvonalat. Jelentősen csökkent a forgalom még a nagyvárosokban is, tehát most viszonylag rövid idő alatt el lehet jutni a munkahelyre, és onnan haza. Rendszeresen töröljék át fertőtlenítő kendővel a kormánykereket, a műszerszerfalat, ajtókilincset, és minden olyan felületet, amit a gépjárművön is megérintenek. Gondoljunk itt a rádió gombjaira, vagy a fedélzeti computer gombjaira, ami egy automatikus mozdulat. Ezeket a felületeket nagyon jó, hogyha többször tisztítjuk és fertőtlenítjük is. Hasznos és praktikus, ráadásul egészséges dolog is akár kerékpárral munkába járni. Itt is távol maradunk a közösségtől. Ugyanakkor a mozgás az nagyon előnyös mindenkor, jelen esetben is. Aki viszont a tömegközlekedést veszi igénybe, annak ajánlatos időben kimennie a megállóba, hogy ne sokat kelljen ott ácsorognia, s mind ott, mind pedig a járműveken meg kell próbálni tartani a másfél méteres távolságot. A fogódzkodókat is célszerű egy zsebkendővel áttörölni, amit leszállás után rögtön ki kell dobni. Müller Cecília arra is felhívta a figyelmet, hogy mind az otthon, mind a munkahelyen használt számítástechnikai eszközöket napjában többször tisztítani kell. A munkahelyen a kilincseket, villanykapcsolókat, és a lift nyomógombokat is, vagyis minden olyan tárgyat, amit sokan megérintenek. Lakatos Tibor rendőrezredes a sajtótájékoztatón arról beszélt,

az elrendelt hatósági házi karanténok száma már meghaladta a tízezret, összesen 78 417 esetben ellenőrizték ezeket és 418 esetben állapítottak meg szabálytalanságot.

Az üzletek nyitvatartásával kapcsolatos szabályok betartásánál 39 esetben figyelmeztettek és 61 esetben szabálysértési feljelentést tettek. A kijárási korlátozásra vonatkozóan 1187 esetben kellett figyelmeztetni a polgárokat, de vannak visszatérő szabályszegők, például fiatalok csoportjai gyülekeznek a közterületeken. Rémhírterjesztés miatt 32 esetben, csalás miatt 29 esetben indított büntetőeljárást a rendőrség.

Sokan kínálnak most olyan túlárazott termékeket szolgáltatásokat, amelyek köszönőviszonyban sincsenek a valósággal, így visszaélve a jelen helyzettel – figyelmeztetett a rendőrezredes.

A határhelyzetről Lakatos Tibor azt mondta, nyugodtnak mondható, Hegyeshalomnál és Röszkénél kell csak kisebb várakozásra számítani. Müller Cecília elmondta, orvosszakmai kérdés arról dönteni, hogy a jelenlegi helyzetben elhalasztják-e a különböző orvosi kezeléseket. A gyógyult koronavírusos betegek terápiáját a szakmai kollégium kézikönyve tárgyalja. Szavai szerint a genetikának is nagy szerepe van a betegség lefolyásában. Mint mondta, ennek folyamatát azért is fontos megismerni, mert a védettség megszerzéséről nyújtana fontos információkat. Lakatos Tibor elmondta:

a büntetés-végehajtási intézmények is részt vesznek a maszkok gyártásában, és növelik a kapacitást.

Kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta, az akkreditált laboratóriumi vizsgálatok a vírus örökítőanyagán alapulnak, a tesztet a WHO ajánlása alapján végzik, eszerint két vizsgálat szükséges ahhoz, hogy biztos eredményt kapjanak. Emlékeztetett, a szociális intézményekben felvételi zárlat van és fokozottan figyelnek az infekciókontrollra, hiszen különösen magas kockázati csoportba tartozók élnek ott. Lakatos Tibor szavai szerint

a börtönökben is már a járvány kezdete óta rendkívüli intézkedéseket hoztak a vírus megelőzéséért, eddig egyetlen esetben sem volt megbetegedés.

Kérdésre válaszolva Müller Cecília szintén elmondta, a koronavírusos páciensek kórházi kezelésénél a klinikai tünetet veszik figyelembe. Ha nem szorul kezelésre az illető, akkor hazaengedik, ám az azt követő 14 nap sérülékeny időszak, a páciensnek fontos figyelnie magát, és azonnal jeleznie, ha újból súlyosbodnak a tünetei. A tiszti főorvos azt is hangsúlyozta,

hogy az asztmás és allergiás betegek is a fokozottan veszélyeztetett csoportokhoz tartoznak.

A szájmaszk utcán történő viselésével kapcsolatban elmondta: az egyéni választás kérdése, ám a maszkot szakszerűen kell viselni, például nem ajánlatos megérinteni, alányúlni. Azonban ha betegen kényszerülünk elhagyni otthonunkat, a szájmaszk viselése erősen ajánlott. Müller Cecília szerint rendkívül sokféle laboratóriumi vizsgálat létezik, de csak a kijelölt laboratóriumokban kimutatott teszteket tudják értékelni, a többinek nem tudják garantálni a minőségét. Arra a kérdésre, miszerint hányadik pozitív tesztnél regisztrálnak valakit fertőzöttnek, a tisztifőorvos azt mondta, csak a bizonyított eseteket közlik hivatalosan. Lakatos Tibor szerint van jelentősége a járvány területi megoszlásának, és a Magyarországon bevezetett intézkedések nem túlzottak, ahol pedig gócpontok alakulnak ki, ott további szigorítanak a járványügyi intézkedéseken.

A legmagasabb szintű védelmet nyújtó védőfelszerelés jár azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akik bizonyítottan pozitív koronavírusos betegeket kezelnek.

Emellett az olyan beavatkozásokat végzőknek, amelyek aerosol képződéssel, vagy a beteg testüregébe történő behatolással járnak – fejtette ki Müller Cecília. Szavai szerint az említett kockázatokkal nem járó területeken elegendő az orvosi maszk, a gumikesztyű, valamint a köpeny. A védelmi bizottságokról a rendőr ezredes elmondta: a koordinációs tevékenységet látják el, ezzel segítik a járvány lassítását. Müller Cecília emlékeztetett: az összes krónikus megbetegedésben szenvedő a magas kockázati csoportba tartozik, így például a magas vérnyomás is, függetlenül attól, hogy hány éves az érintett.

A kórházparancsnokok feladata, hogy áttekintsék a meglévő infrastruktúra rendszerét az intézményekben, eddig egyetlen esetben sem jelentettek olyan hiányt, amely akadályozná a biztonságos betegellátást

– jelentette ki Lakatos Tibor. Ha valakit a házi karanténban, otthonában ér baleset, rá is ugyanazok a szabályok vonatkoznak, vagyis súlyos esetben ugyanúgy kimegy érte a mentő, kisebb problémánál pedig elég a háziorvost hívni – ismertette a tiszti főorvos.

(M1, MN)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.