Sport

Olasz Anna egy évvel később vonul vissza

Olasz Anna egy évvel később vonul vissza

2020. április 29., szerda
Olasz Anna egy évvel később vonul vissza

Társaival együtt Balatonfűzfőn készül Olasz Anna nyíltvízi úszó, aki úgy tervezi, hogy a tokiói olimpia után befejezi a pályafutását. A játékok halasztásával a sportolói karrierjének a vége 2021-re tolódott.

"Először az országos bajnokság maradt el, majd nemzetközi versenyek is, végül elhalasztották az olimpiát, így volt idő erre lelkileg felkészülni" - mondta szerdán a Kossuth Rádiónak a világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes versenyző. "Én azóta is próbálom pozitívan nézni a történéseket, bár jó lett volna, ha már a válogatóverseny után történik a halasztás, könnyebb lett volna a következő egy évbe úgy belevágni, hogy már tudom, résztvevő vagyok." Mint elmondta, úgy tervezte, hogy az ötkarikás játékokat követően a szezont még végigcsinálja, de utána abbahagyja az úszást, így most a pályafutása vége egy évvel eltolódott.

"Ezt is úgy fogom fel, hogy kaptam még egy évet az úszásban. Ezzel együtt hamarosan 27 éves leszek, s bár továbbra is szeretek úszni, elkezdtem már tervezni a jövőmet" - fogalmazott a sportoló, aki lemaradt a londoni olimpiáról, majd úgy tűnt, Rióban sem lehet ott, végül aztán 2016-ban indulhatott, most pedig még ugyancsak nincs indulási joga.

"Én ennek ellenére minden nap úgy készülök, hogy ott leszek Tokióban, a koronavírus-járvány sem fog ettől a célomtól eltántorítani" - jelentette ki, bár azt hangsúlyozta, hogy a mostani helyzetet nagyon komolyan kell venni, ő is ezt teszi. A szegedi úszó elmesélte, hogy pár hete még úgy gondolták, a legközelebbi alkalom, amikor úszni mehetnek, az valamikor nyílt vízen, a Maty-éren vagy a Balatonon lehet, de miután minden magyar válogatott versenyzőnek negatív lett a koronavírustesztje, elkezdődhettek a medencés tréningek. "Mi most már öt negatív tesztnél tartunk egy hónap alatt. A vidékiek, így mi is Balatonfűzfőn készülünk, a fővárosiak pedig Budapesten" - mondta. Hozzátette: egyszerre csak nyolcan lehetnek a medencében, de így is nagyon örülnek az edzéslehetőségnek, mert öt hét kimaradt víz nélkül, és jó volt visszaszerezniük a vízérzetet.

Olasz Anna elmesélte, hogy Thaiföldön edzőtáborozott, amikor kezdett komolyabbá válni a járványhelyzet Európában, de ők ott ebből szinte semmit nem érzékeltek. Egy zárt központban készültek, s bár abból a társaságból is volt két pozitív eset, ők szerinte valószínűleg már Magyarországon kapták el a vírust.

A jövővel kapcsolatban végül még nyitva hagyott egy kiskaput, amikor úgy fogalmazott, még nem száz százalék, hogy a tokiói játékok után szögre akasztja a sapkát és az úszószemüveget, de mint hozzátette: már szeretne elkezdeni dolgozni - a sport mellett akar maradni - és folytatni az egyetemi tanulmányait is.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.