Gazdaság

Már több mint 600 egyéni vállalkozás szünetelteti tevékenységét Csongrád megyében

Már több mint 600 egyéni vállalkozás szünetelteti tevékenységét Csongrád megyében

2020. április 3., péntek
Már több mint 600 egyéni vállalkozás szünetelteti tevékenységét Csongrád megyében

A megyei gazdasági önkormányzathoz beérkezett több mint 500 kérdést és véleményt igyekeznek megválaszolni, illetve a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával együttműködve a kormány felé továbbítani. A kamara a vállalkozásokkal való kapcsolattartás mellett az önkormányzatok felé is javaslatokat megfogalmazva igyekszik segíteni.

A kamara vezetése úgy látja, hogy a gazdaság újraindításának kulcskérdése, hogy minél több vállalkozás - a higiéniai előírások betartása mellett, esetleg csökkentett munkarendben - tovább folytassa tevékenységét, és igyekezzen megőrizni munkavállalóit. Ez az ellátási láncok zavartalan működésének biztosítása érdekében is létszükséglet, a cégek egymásra vannak utalva, egy-egy piaci szereplő kiesése egy egész gazdasági folyamatot megállíthat. Az áruszállítmányok határokon való gyors átjutása, a munkavállalók munkába járásának lehetővé tétele, tömegközlekedés fenntartása kiemelt kérdés, ezért azon dolgoznak a testületnél,hogy a szerb-magyar határon történő munkaerő ingázás megoldódjon. A legfontosabb feladat jelen helyzetben a munkahelyek megtartása. A mostani helyzetben a válság multiplikátor, begyűrűző hatás mára már szinte minden ágazatban, más-más mértékkel, de érezteti hatását. Ezért a további intézkedések esetében javasolják az ágazati megkülönböztetés mellőzését és azt, hogy az intézkedések döntő többségét egységes rendszerben hozzák meg és érvényesítsék. Fontos a járulékfizetési könnyítések minden munkavállalóra történő egységes kiterjesztése, szektortól és ágazattól függetlenül, mert így hónapokkal meghosszabbodhatna a KKV-k túlélési képessége.

A vállalkozások a hitelmoratóriumot jó intézkedésnek tartják, de újabb forrásokra lesz szükségük az újrakezdéshez.

A mikrovállalkozások kénytelenek voltak reagálni a jelenlegi bizonytalan helyzetre. Az elmúlt egy hónapban több mint 600 egyéni vállalkozó jelentette be vállalkozásának szüneteltetését a megyében.

Legtöbben, közel 120-an, a kereskedelem területén szüneteltetik vállalkozásukat, 79 tanácsadással foglalkozó vállalkozó és 65-en az oktatás területéről (ebből 23 járművezető-oktató) felfüggesztette munkáját. Több mint 60 fodrász, kozmetikus, 39 vendéglátó- és szálláshely-szolgáltató, 34 építőipari egyéni vállalkozó ugyancsak időlegesen bezárt.

A kamara úgy gondolja, hogy a jövőben felértékelődik a helyi ellátási láncok, beszállítói kapcsolatok szerepe, remélhetőleg jobban együtt fognak működni helyben a vállalkozások. A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a fentieken túl igyekszik segíteni a vállalkozásoknak digitalizálni ügyviteli folyamataikat, növelni hatékonyságukat, amelyhez akár a most is nyitva álló kamarai pénzügyi alapokból is forráshoz juthatnak, de a gazdasági önkormányzatnál a Széchényi Kártya igénylésére is van lehetőség.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.