Közélet

Május közepétől lazítás jöhet itthon

Május közepétől lazítás jöhet itthon

2020. április 20., hétfő
Május közepétől lazítás jöhet itthon

A WHO szerint Magyarország jól kezeli a járványt, elkerültehazánkat a fertőzés ugrásszerű növekedése.

Dr. Ternák Gábor professzor, egyetemi tanár, volt országos infektológus szakfőorvos szerint ha április végéig nem lesz észlelhető itthon a járvány berobbanása, akkor valószínűsíthető, hogy ez el is elmarad.

– A hazai adatok alapján, összehasonlítva a legjobban érintett Olaszországgal, Spanyolországgal, Hollandiával vagy Svájccal, nagyon jól állunk, de a statisztikákból, amelyeket közölnek, hiányzik, hogy a megtalált fertőzöttekből mennyi a tünetmentes, mennyi az otthon kezelhető tünetes beteg, és hányan szorulnak kórházi ellátásra.

Ezen adatok nélkül a járvány várható hatása, lefolyása nem tervezhető, és az eddig felvázolt szcenáriók, amelyek tömeges, esetleg több százezres nagyságrendben vizionálnak megbetegedéseket itthon, csak a tippelés szintjén maradhatnak

– mondta a PS-nek adott interjúban Ternák Gábor. A neves professzor hozzátette, lehet, hogy ez felesleges kiadásokra sarkallja a döntéshozókat, akiknek a legrosszabbra kell felkészülniük.

Félrevezethetnek a számítások

– Ha figyelmen kívül hagyjuk azt az orvosi evidenciát, hogy a teljesen panaszmentes vírushordozó és a vírusban megbetegedett személy fogalmát összekeverjük, a számítások könnyen félrevezetőek lehetnek, tehát a fogalmakat pontosan meg kell határozni. Hasonlóan kell – szerintem – számolni az elhunytakat is. Ha egy idős, számos más alapbetegségben szenvedő személy még koronavírus-pozitív is lesz, viszont ezzel a fertőzéssel kapcsolatban nem alakulnak ki tünetek, akkor az elhalálozását nem lehet a vírus rovására írni. Az is kérdés például, hogy megvizsgálta-e valaki, hogy ezek az időskorú, vagy más súlyos betegségben szenvedők fertőzöttek voltak-e a hagyományos influenzavírussal. Mert annak következtében egy szezonban igen sok, akár több ezer idős ember hal meg egyébként is – magyarázta Ternák Gábor.

Nem valószínű, hogy berobban a járvány

Ennek ellenére Ternák professzor úgy véli, nem valószínű, hogy berobban a járvány Magyarországon. – Pusztán szakmai alapon, mivel én is több évtizedet töltöttem a fertőző betegségek gyógyításával, járványokkal és legalább tíz évet voltam „fejlődő” országokban (Afrika, Ázsia), úgy gondolom, hogy

az olaszországihoz hasonló várt (elvárt?), tömeges megbetegedések nem fognak jelentkezni, mert azokat mostanra már észlelnénk

– fogalmazott. Hozzátette, ettől függetlenül lehet, hogy a vírus még megtréfál minket.

Észszerű a kórházi ágyak felszabadítása

A politikusoknak a legrosszabbra is fel kell készülniük, nekünk pedig az a kötelességünk, hogy a döntéseiket megfogadva, észszerűen hajtsuk végre az intézkedéseket – ezt Merkely Béla szívsebész professzor, a Semmelweis Egyetem rektora, a járvány elleni védekezés egyik kulcsembere mondta annak apropóján, hogy napok óta heves vita zajlik a kórházi ágyak egy részének a veszélyhelyzetben elrendelt felszabadításáról. Szerinte ez egy "hadgyakorlat volt", amit a szakma jól oldott meg, egyetlen beteg sem maradhat ágy nélkül, ha mégis berobban a járvány. A szívsebész szerint is azonban erre kevés az esély: lesz nyarunk - fogalmazott.

WHO: elkerülte Magyarországot a fertőzés ugrásszerű növekedése

Ledia Lazeri, az egészségügyi világszervezet, a WHO budapesti irodavezetője a Klubrádiónak adott interjújában egyebek mellett azt mondta, hogy itthon “nem növekszik a megbetegedések száma exponenciálisan, ahogy szinte mindenhol. Naponta kevesebb, mint 10 százalékkal nő az esetek száma, ami tehát nagyon messze van az exponenciális növekedéstől. Viszont, ha ez bekövetkezne, akkor lesz elég kórházi ágy” – utalt arra, hogy a napokban a magyar kórházi ágyak 60 százalékát fel kellett szabadítani.

Bőven eleget tesztel Magyarország

A WHO hazai vezetője kitárt arra is, hogy szerinte eleget tesztelnek itthon. “Fel szeretném hívni a figyelmet valamire. Tudjuk, hogy szerte a világon csak gondolják, mi lenne az optimális tesztszám.

A WHO szerint az lenne az optimális, ha minden egyes kimutatott és igazolt fertőzés mellett 10 tesztet tudnának elvégezni. Magyarországon ez az arány magasabb: 1 a 30-hoz,

és minden jel arra utal, hogy ezek a tesztek megbízhatóan szűrik ki a pozitív eredményeket”– mondta.

Május 3-án tetőzhet itthon a járvány

Müller Cecília az operatív törzs

hétfői sajtótájékoztatóján elmondta

, a jelenlegi becslések szerint május 3-án fog tetőzni Magyarországon a járvány. Az országos tiszti főorvos hozzátette, ezután több napig ugyanannyi megbetegedés várható, és ez az időszak is hosszabb ideig tart majd.

(Forrás: Pesti Srácok, Klubrádió)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.