Hírzóna

Jogosulatlanul vette fel az ápolási díjat egy rab Csongrád megyében

Jogosulatlanul vette fel az ápolási díjat egy rab Csongrád megyében

2020. április 6., hétfő
Jogosulatlanul vette fel az ápolási díjat egy rab Csongrád megyében

A Szegedi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a megyebeli kistelepülésen élő férfivel szemben, aki a letartóztatása előtt két nappal megítélt kiemelt ápolási díjat továbbra is igénybe vette és ezzel az állami költségvetésnek 143 ezer forint kárt okozott.

A vádirat szerint a férfi részére a Csongrád Megyei Kormányhivatal Makói Járási Hivatala a 2017. március 3-án kelt határozatával állapította meg a havi 55 800 forint kiemelt ápolási díjra való jogosultságot, gyermeke ápolására való tekintetettel. A határozat tartalmazta azon figyelmeztetéseket, amelyek szerint a jogosultság feltételeiben való lényeges változásokat 15 napon belül be kell jelenteni, valamint a jogosultságot meg kell szüntetni, ha az ápolást végző személy a kötelezettségét nem teljesíti. A határozatot mind a férfi, mind pedig az élettársa átvette.

Az ápolási díjra vonatkozó jogszabályi rendelkezések szerint meg kell szüntetni annak az ellátásra való jogosultságát, aki letartóztatásba kerül, illetve aki szabadságvesztés büntetését tölti.

A férfit 2017. március 6-án előbb őrizetbe vették, majd két nap múlva letartóztatásba helyezték és egészen 2019. novemberi jogerős elítéléséig letartóztatásban volt, azt követően pedig a kiszabott szabadságvesztés büntetését töltötte. Ezen az ápolási díjjal kapcsolatos jogosultság lényeges körülményében beállt és az ápolási kötelezettség teljesítését akadályozó változásról sem a férfi, sem pedig az ápolási díjat letartóztatása alatt felvevő élettársa bejelentés nem tett.

A járási hivatal 2017 júniusában állapította meg azt, hogy a férfi ápolási díjra nem jogosult és az időarányosan jogosultság nélkül folyósított 143 964 Ft visszafizetését rendelte el a folyósítás megszüntetése mellett. A fenti összegű, az állami költségvetést ért kár visszafizetésére nem került sor.

A férfivel és élettársával szemben az ügyészség szociális juttatással visszaélés vétsége miatt emelt vádat, amelyet a férfi visszaesőként követett el.

A vádlottak bűnösségéről a Szegedi Járásbíróság fog dönteni. Az ügyészség a férfivel szemben elzárás, míg a nővel szemben jóvátételi munka kiszabására tett indítványt vádiratában a bíróság felé.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.