Közélet

Idén eddig három magyar sportoló doppingmintája lett pozitív

Idén eddig három magyar sportoló doppingmintája lett pozitív

2020. április 19., vasárnap
Idén eddig három magyar sportoló doppingmintája lett pozitív

A Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetőjének tájékoztatása szerint idén már három magyar sportoló doppingmintája bizonyult pozitívnak.

Tiszeker Ágnes az M4 Sportnak elmondta, mindegyik pozitív mintavétel március 11-e előtt történt, mindhárom esetben még zajlik az eljárás, mivel a koronavírus-járvány miatt jelenleg a meghallgatásokat is csak online lehet megszervezni. Pénteken került nyilvánosságra, hogy pozitív lett a doppingtesztje egy magyar vízilabdázónak, aki nem tagja a válogatottnak. Az érintett pólós nevét nem hozzák nyilvánosságra, mivel még a meghallgatása sem történt meg. "Egyelőre egy pozitív A mintáról beszélünk, azt sem tudjuk, hogy kéri-e a B mintát" - fogalmazott Tiszeker Ágnes.

A MACS vezetője hozzátette, a vízilabda nem tartozik a doppingérzékeny sportágak közé, csapatsportágban jellemzően valamilyen kábítószer használatát szokták kimutatni a pozitív tesztek, amelyet nem a sportteljesítménnyel összefüggésben vett magához a vétkes. Amennyiben a sportoló bizonyítani tudja, hogy nem a sportteljesítményével összefüggésben használta az enyhébb kategóriába tartozó tiltott szert, akkor lehet enyhíteni a büntetésen.

"Ha mondjuk marihuánát fogyasztott, ami elég gyakran előforduló tiltott szer, akkor a doppingvétséget megállapítják, valamilyen büntetést ki is szabnak, de közel sem négy évről beszélünk, akár egy év alatti büntetéssel is meg lehet úszni" - tette hozzá. Tiszeker Ágnes elmondta, hogy bár a kokaint is inkább stresszoldásra, nem pedig teljesítményfokozásra használják egyes sportolók, ez a szer a "nagyágyúk" közé tartozik a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) tiltólistáján, azaz négyéves eltiltás az alapbüntetés. A három idei pozitív mintával kapcsolatban a MACS első embere kijelentette, azok egyedi esetek, nincs szervezeti összefüggés közöttük. "A mintavételkor még úgy volt, hogy lesz olimpia nyáron. Ilyenkor sokkal nagyobb a csábítás, van, aki elkeseredik, van, aki mindenáron formát akar időzíteni, sok oka lehet annak, hogy valaki tiltott szerhez nyúl" - jelentette ki Tiszeker Ágnes.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.