Közélet

A vidéki emberek világa a kocsmától a templomig terjed?

A vidéki emberek világa a kocsmától a templomig terjed?

2020. április 18., szombat
A vidéki emberek világa a kocsmától a templomig terjed?

Önmagát egykor kampánygurunak tartó Bruck Gábor szerint Orbán szavazóinak a többsége elszigetelten, bezárva él, leginkább vidéken és úgy száz év választja el őket Európától - írja véleménycikkében Néző László.

Alább olvasható Néző László, a Mediaworks főszerkesztőjének írása. "Ha Ön vidéken él, Ön egy komplett idióta. Őrült. De ez a kisebbik baj. Ezen kívül Ön ostoba, primitív, szűklátókörű, rasszista és idegengyűlölő. Magyarán egy vidéki tahó. Természetesen ezt nem mi mondjuk. Ezt a Népszava nevű pártpropaganda faliújság mondja. Abban is egy Bruck Gábor nevezetű, önmagát egykor kampánygurunak tartó senkiházi a Fidesz szavazóiról.

Bruck arról értekezik igen hosszan az említett kiadványban, hogyan győzhető le a Fidesz 2022-ben. Mindez teljesen érdektelen, annyi sületlenséget hord össze, hogy jobb szerkesztők úgy vágták volna írását kukába, hogy nyoma se maradjon. Szerinte a következő választáson legyőzhető a Fidesz, ha az ellenzék ezt meg azt teszi. Ez a százezredik hasonló elemzés az elmúlt tíz évben, szóra sem érdemes, Bruckról tudjuk, hogy az SZDSZ-t, majd az MSZP-t szakértette. Volt például a hírhedt Demszky Gábor tanácsadója is, meg is látszott a városon.

De mondom, mindez teljesen lényegtelen lenne. De ez a Bruck nevű mindeközben a Fidesz szavazótáborát is elemzi, s amit róluk mond azon kívül, hogy világosan kirajzolódik belőle az ellenzék egy részének gondolkodása, akik nem hogy nem értik, de nem is akarják érteni a magyar embereket -, színtiszta kirekesztés, gyűlölködés, már-már rasszizmus. Szerinte „Orbán szavazóinak a többsége elszigetelten, bezárva él, leginkább vidéken és úgy száz év választja el őket Európától”. Szerinte a vidéki emberek világa „a kocsmától a templomig terjed”. Nem érdekli őket, mi van ezen kívül, sem a szomszéd falu, sem a szomszéd város, Brüsszel meg olyan messze van, hogy odáig el se látnak. Ezt a „nagy és tanulatlan szavazótábort a lelke mélyén csak az izgatja, ami közvetlenül érinti a személyes, vagy a család biztonságát”. Orbán szavazóit csak az „őrület” izgatja fel és tartja egyben. És így tovább. Ez az írás, ha kimondatlanul is, nem csak a Fidesz szavazóit sérti. Bruck az összes vidéki emberről mond véleményt, olyan mérhetetlen gőggel és lenézéssel, amelyre egykor az SZDSZ sem lett volna képes ilyen nyíltan és leplezetlenül. Persze emlékszünk még a mucsaizásra, a bőgatyázásra, de a legrosszabb SZDSZ-es pamfletek sem engedték meg maguknak azt, amit most ez a Bruck és a Népszava. Arról nem is beszélve, hogy természetesen a fővárosban is a Fidesz kapta pártként a legtöbb szavazatot. Persze ott is mindenki tanulatlan paraszt, kivéve ha mondjuk a Momentumra szavazott. Azt írja ez a Bruck nevezetű, hogy „az agy kialakulása három stádiumban történt. Először a primitív hüllőagy fejlődött ki, hívhatjuk ezt krokodilagynak is. Ez elsősorban a túlélésért felel és erős érzelmeket generál. Aztán a középső agy alakult ki, amely segít a szociális interakciók megértésében. Végül a legkésőbbi agyi képlet a neocortex: az értelem, az elemzés, az érvelés központja, a komplex dolgok megértését végzi”. Azt hiszem, e három stációt megelőzi egy mínusz egyedik, a Bruck-agy. Ebben semmi más nincs, csak a feldúlt sötétség, gyűlölet minden iránt, ami magyar, ami vidéki, ami Orbán."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.