Hírzóna

15 millió forintot mosott tisztára egy szerb–magyar férfi Szegeden

15 millió forintot mosott tisztára egy szerb–magyar férfi Szegeden

2020. április 28., kedd
15 millió forintot mosott tisztára egy szerb–magyar férfi Szegeden

A Csongrád Megyei Főügyészség vádat emelt azzal a szerb–magyar állampolgárságú férfivel szemben, aki négy szegedi bankfiókban nyitott egy nap alatt bankszámlát azért, hogy külföldi sértettektől kicsalt pénzeket tudjanak felvenni és eltüntetni - közölte a vádhatóság.

A vádirat szerint a vádlott ismeretlenül maradt megbízói utasításai alapján 2017 tavaszán egy nap alatt négy szegedi bankfiókban jelent meg és nyitott devizaszámlát. A számlákhoz tartozó iratokat, távolról való hozzáférési kódokat, jelszavakat ezután a vádlott átadta megbízóinak. A számlákon ezt követően olyan összegeket írtak jóvá, amelyek átutalóit az ismeretlenül maradt megbízók megtévesztették.

A csalás lényege szerint az elkövetők magukat a sértett cégek képviseletére jogosult személynek kiadva e-mailben adtak utasítást a cég alkalmazottjai részére, hogy a megjelölt átutalási megbízásokat teljesítsék. A kedvezményezett bankszámlaszáma a vádlott által nyitott számlák száma volt, az átutalási megbízás hamis adatokon alapult. A négy számlán egy hónap alatt közel 14 millió forint csalásból származó pénzt írtak jóvá, amelyeket a vádlott készpénzben felvett, majd átadott megbízóinak. Mindezért cserébe a férfi pénzfelvételenként 200 eurót kapott.

Mindezeken túlmenően további 10 millió forint, csalásból származó pénzt is utaltak a vádlott számláira, de még azok jóváírása előtt, a banki biztonsági rendszeren keresztül érkezett, bűncselekményre utaló jelzésekre figyelemmel azok a küldő félnek visszautalásra kerültek.

A főügyészség a vádlottat pénzmosás bűntettével vádolja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.