Közélet

Nem önnél van a hiba, ha lassul az internet

Nem önnél van a hiba, ha lassul az internet

2020. március 17., kedd
Nem önnél van a hiba, ha lassul az internet

Az új koronavírus terjedésének megakadályozása és a munkatársak védelme érdekében egyre több munkáltató dönt az otthoni munkavégzés (home office) elrendelése mellett, amely a becslések szerint jelentős internetes forgalomnövekedést eredményezhet.

A munkavállalók egyre nagyobb része használ virtuális magánhálózatokat (VPN), amelyek lehetővé teszik a vállalati infrastruktúra elérését, emellett a napi munkavégzés során a kollégákkal, partnerekkel való kapcsolattartásra sokan a különféle videokonferencia-megoldások (például Skype) mellett döntenek.

Emellett az oktatási intézmények egy része internetes közvetítés segítségével tart előadásokat és az otthon maradt diákok, felnőttek jelentős hányada használ ezekben a napokban online videojátékokat és streaming szolgáltatásokat.

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NKI) azt írta: az ilyen nagy adatforgalmat igénylő szolgáltatások használata következtében az otthoni hálózatok akkora terhelést kaphatnak – különösen, ha egy háztartásban egyszerre többen is igénybe vesznek ilyeneket -, hogy feltételezhetően lassulások, esetleg kapcsolati problémák lesznek tapasztalhatóak.

Kiemelték: az otthoni munkavégzés folyamatossága érdekében érdemes megfontolni az egyes szolgáltatások használatát, a használat során a beállítások (például képfelbontás) módosítását, illetve érdemes alternatív internethozzáférési lehetőségekkel (például mobilnet) számolni.

Kitértek arra is, hogy az európai internetes hálózatok már jelentős forgalomnövekedést tapasztaltak, például a Telecom Italia vezérigazgatója, Luigi Gubitosi arról számolt be, hogy a vezetékes hálózat forgalma több mint 70 százalékkal növekedett, ami megszakított internetkapcsolatokat eredményezett.

(via koronavirus.gov.hu)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.