Hírzóna

Migránsok halála: elutasította a szegedi táblabíróság az egyik vádlott perújítási indítványát

Migránsok halála: elutasította a szegedi táblabíróság az egyik vádlott perújítási indítványát

2020. március 11., szerda
Migránsok halála: elutasította a szegedi táblabíróság az egyik vádlott perújítási indítványát

Az ügyészi állásponttal egyetértve elutasította a Szegedi Ítélőtábla a 71 halálos áldozattal járó 2015-ös embercsempészési ügy egyik tényleges életfogytiglani fegyházbüntetéssel sújtott bolgár vádlottjának perújítási indítványát - tájékoztatta a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség szóvivője szerdán az MTI-t.

Lőrinczy György közölte, hogy a táblabíróság jogerős ítéletével életfogytig tartó szabadságvesztésre súlyosította a szállításban közreműködő bolgár állampolgár büntetését és kizárta őt a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből. A férfi a jogerős ítélet ellen perújítási indítványt nyújtott be, amelyben ismét ártatlanságát hangoztatta, de új bizonyítékot nem jelölt meg. Arra hivatkozott, hogy megítélése szerint az alapügyben a nyomozó hatóság és az ügyészség törvénysértően járt el, valamint a bírósági eljárásban hamis bizonyítékot használtak fel. A Szegedi Ítélőtábla - egyetértve a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség indítványával - az elítélt perújítási indítványát alaptalannak ítélte, ezért azt elutasította.

A táblabíróság jogerős ítélete szerint egy afgán férfi vezetésével 2015 februárja és 2015. augusztus 27. között egy bűnszervezet működött, amely júniustól napi rendszerességgel szállított embertelen körülmények között migránsokat arra alkalmatlan, zárt, sötét és levegőtlen tehergépkocsikkal Ausztriába és Németországba. Kezdetben naponta 20-40, augusztus közepén már száz embert juttattak Nyugat-Európába.

Az egyik vádpont szerint az elkövetők augusztus 16-án hajnalban Mórahalom térségéből elindultak egy hűtőkamionnal, amelynek rakterébe bezsúfoltak 59 férfit, nyolc nőt és négy gyereket, a legfiatalabb közülük egyéves sem volt. A szakértői vélemény szerint a raktérbe zsúfolt emberek az indulástól számított három órán belül - még magyar területen - gyötrelmes körülmények között megfulladtak. A kamiont egy bolgár vádlott vezette, a járművet a csoportot irányító afgán férfi és két bolgár társa kísérte. Ausztriában az autópályán, Parndorf közelében 2015 augusztusának végén találták meg az álló tehergépkocsiban a 71 migráns holttestét.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.