Közélet

Húszmillió darab koronavírus elleni gyógyszert készíthetnek Magyarországon

Húszmillió darab koronavírus elleni gyógyszert készíthetnek Magyarországon

2020. március 26., csütörtök
Húszmillió darab koronavírus elleni gyógyszert készíthetnek Magyarországon

Akár 2,2 millió koronavírusos beteg kezeléséhez szükséges gyógyszert tudnak előállítani Magyarországon az Alkaloida Zrt. birtokában lévő alapanyagból – írja a Világgazdaság.

Magyarországon a tiszavasvári székhelyű Alkaloida Vegyészeti Gyár Zrt.-t (Alkaloida) állít elő hidroxiklorokvin-szulfátot. Ez az a hatóanyag, amelynek a kivitelét megtiltotta a magyar kormány. A Világgazdaság úgy tudja, a cég körülbelül négy tonna hatóanyaggal rendelkezik a tiszavasvári telephelyén, ami azért fontos, mert az eddigi kínai és olasz tapasztalatok alapján a koronavírus- (Covid-19) terápiában eredményesen alkalmazható ez a maláriaellenes hatóanyag, amelyet egyedi importtal sem lehet beszerezni, sőt az ezt tartalmazó gyógyszerkészítményt sem. AVilággazdaság információi szerint, figyelembe véve a Covid-19 terápiás ajánlásokat,

a jelenleg rendelkezésre álló hatóanyag-mennyiség hozzávetőlegesen 20 millió 200 milligrammos tabletta legyártásához elegendő, vagyis több mint 2,2 millió beteg kezelésére elég.

Ezért döntött úgy a magyar kormány, hogymegtiltja a koronavírus-betegek gyógyításához használt gyógyszeralapanyag kivitelét. Bár Magyarország a világon az egyik legnagyobb exportőre ennek az alapanyagnak, a kormány most a magyar lakosság védelme és gyógyszerellátásának biztosítása érdekében állította le a kereskedelmet. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján is olvasható az exporttilalom, a határozat szerint ez hat hónapra szól. További részletek

ITT

olvashatók.  

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.