Közélet

Gulyás: Kulcsfontosságú a veszélyhelyzet meghosszabbítása

Gulyás: Kulcsfontosságú a veszélyhelyzet meghosszabbítása

2020. március 19., csütörtök
Gulyás: Kulcsfontosságú a veszélyhelyzet meghosszabbítása

Kulcsfontosságúnak nevezte a koronavírussal összefüggésben elrendelt veszélyhelyzet Országgyűlés általi meghosszabbítását a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón.

Gulyás Gergely hangsúlyozta: a kormány csak tizenöt napra tudja elrendelni a veszélyhelyzetet, ezt követően a parlamentnek kell azt meghosszabbítani. Ezért kérték szerdán a frakcióvezetőket, hogy a törvényhozás ezt tegye meg. A Ház ülésezése rendkívüli jogrend idején is biztosított – hangsúlyozta a miniszter, megjegyezve: azonban jelen helyzetben nem tudható, meddig tud ülésezni az Országgyűlés. Hozzátette: remélik, hogy erre képes lesz a Ház; nem számolnak vészforgatókönyvvel, de azért azt is elkészítik.

Csak akkor működik a korridor, ha beengedik az embereket a román határon

A Miniszterelnökség vezetője a csütörtöki Kormányinfón beszámolt arról, hogy az osztrák-magyar határon válságos helyzet alakult ki. – Mi hajlandók vagyunk humanitárius korridort nyújtani a román és bolgár állampolgárok számára, de csak akkor, ha beengedik őket a román határon. – Megfelelő garanciát kaptunk erre, így a kabinet meglépte az átengedést – tette hozzá a miniszter. A tranzitforgalom szabad haladását is veszélyeztette a hatalmas sor Hegyeshalomnál. A kabinet döntése alapján a humanitárius korridor este kilenc és reggel 5 között fog működni. Kópháza és Rábafüzes is rendelkezésre áll. Gulyás Gergely szólt arról is, hogy rendkívüli helyzet előállhat, de akkor megnyithatják napközben is a humanitárius folyosót is.

Óriási lehet a látencia

Óriási, akár tíz-tizenötszörös lehet a különbség a kimutatottan koronavírusus betegek és a megfertőzöttek között, hiszen az érintettek akár 80 százalékánál tünetmentes a vírus jelenléte – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely hozzátette: bár a kormány ezután is közli a pontos számokat, azok az egész világon, így Magyarországon is fenntartásokkal kezelendők. Hangsúlyozta: a következő napokban vélhetően ugrásszerűen nő a fertőzöttek száma. Kijelentette: Magyarország más országokhoz képest a fertőződés egy korábbi szakaszában hozta meg a terjedés lassítását célzó intézkedéseket.

A gazdaság újraindításán kell gondolkozni

Vannak szektorok, amelyek gyakorlatilag megszűntek. – 1076 hotel be fog zárni a következő napokban – mondta Gulyás Gergely. A gazdaság újraindításán kell gondolkozni – tette hozzá. Hétfőn és kedden dönthet a parlament a veszélyhelyzet meghosszabbításáról. Fontos, hogy a kormány megkapja a felhatalmazást az eddig megtett intézkedésekhez – mondta a miniszter. Gulyás Gergely közölte, hogy létrejön az önkéntesség akciócsoport Révész Máriusz vezetésével. A védekezéshez szükséges források rendelkezésre állnak. – Persze annak örülünk, hogy sokan hozzájuthatnak az önkéntesség révén digitális eszközökhöz – mondta a miniszter, aki öszönetet mondott a segítséget nyújtó magánkórházaknak. Az ország jó állapotban van, és képes segítséget nyújtani ebben a válsághelyzetben – hívta fel a figyelmet a tárcavezető.

A babaváró- és a diákhitelek törlesztését is felfüggesztik

A hitelek törlesztésének idei évre szóló, a koronavírus-járvány miatt elrendelt felfüggesztése a babaváró- és a diákhitelekre is vonatkozik – mondta a Miniszterelnökség vezetője. Gulyás Gergely hozzátette ugyanakkor, hogy a babavárókölcsönnél a 10 éves futamidő nem hosszabbodik meg. A moratórium a magánszemélyek közötti hitelekre nem vonatkozik – jegyezte meg. A fogyasztói hitelekkel kapcsolatban azt mondta, arra számítanak, megnő majd az igény irántuk, ezért döntöttek úgy, hogy a teljes hiteldíjmutató (thm) legfeljebb 5 százalékkal haladhatja meg a jegybanki alapkamatot. A munkaviszonyokkal kapcsolatos rendelkezésekről szólva Gulyás Gergely kiemelte: azt várják, hogy lesznek kreatív megoldások, amelyek adott esetben járhatnak ugyan jövedelemcsökkenéssel, de a legfontosabb a munkahelymegtartás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.