Közösség

Hegymászók érkeztek a Szegedi Vadasparkba

Hegymászók érkeztek a Szegedi Vadasparkba

2020. február 28., péntek
Hegymászók érkeztek a Szegedi Vadasparkba

Újabb különleges lakók érkeztek a Szegedi Vadasparkba. Olyan különlegesek, hogy először láthatók Magyarországon, pedig a szomszédos országokbanvadon is élnek. Szegedi egzotikumát csak növeli, hogy hegyvidéki állatokról van szó, ugyanis egy hím és egy nőstény zerge lakta be a park legfrissebb kifutóját. Az új jövevények ugyan elég félénkek, de a szemfülesek már találkozhatnak velük.

A meredek hegyoldalak legjobb hegymászóját is láthatják most már a látogatók a Szegedi Vadasparkban. A nőstény és hím zerge (Rupicapra rupicapra) Innsbruckból és Kassáról érkezett Szegedre. Eredeti élőhelyük 800-2500 méter között ingadozik. Különböző alfajai megtalálhatók az Alpokban, a Kárpátokban, az Appennin-hegységben és Kis-Ázsiában is. A Pireneusokban a zergéből nemrégen leválasztott és önálló fajnak nyilvánított pireneusi zerge (Rupicapra pyrenaica) él. A kecskeformájú párosujjú patás a gravitációt meghazudtoló fürgeséggel mássza meg a legmeredekebb hegyoldalakat, köszönhetően erős lábizmainak, ízületeinek és rugalmas, szétterülő patájának, amellyel szinte rátapad az aljzatra. Ennek köszönhetően a földön nincs olyan állat, amely veszélyt jelentene rá. Egyedül a levegőből támadó szirti sasnak van esélye a gidákkal és a legyengült egyedekkel szemben.

Fejükön a fekete és fehér szín váltakozik, így olyan, mintha álarcot viselnének. Testük többi részén a bak és a nőstény színe hasonló: nyáron világosbarna a háton fekete csíkkal, télen majdnem teljesen fekete. A nyakán és a farán meghosszabbodott szőr izgalmi állapotban felborzolódik, ez a közismert „zergetoll”, amely a vadászok körében még a szarvaknál is népszerűbb trófea.

Mindkét nemre jellemző a hátrafelé hajló szarv, amely más tülkösszarvúakkal ellentétben vékony, felfelé álló, enyhén kampós és méretük éppen a fülek duplája. Védekezésre és a szaporodási időszakban a hímek a nőstényért vívott küzdelmére szolgál. A Szegedi Vadasparkban nagyobb csapatot szeretnének tartani a zergéből, a Kassáról érkezett hím és az innsbrucki nőstény mellé még egy nőstényt várnak a közeljövőben, hiszen a faj tenyésztése a cél. (Forrás: Szegedi Vadaspark,Szenti-Kis Réka, kiemelt kép: Endrédi Lajos)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.