Közélet

Wallenbergre emlékeztek az Emlékpontban a holokauszt nemzetközi emléknapján

Wallenbergre emlékeztek az Emlékpontban a holokauszt nemzetközi emléknapján

2020. január 28., kedd
Wallenbergre emlékeztek az Emlékpontban a holokauszt nemzetközi emléknapján

A hódmezővásárhelyi Emlékpontban és a Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhelyen rendezte meg a Raoul Wallenberg Egyesület és Alapítvány együttműködve a vásárhelyi közgyűjtemény munkatársaival a Wallenberg nyomán című, országos vetélkedősorozat regionális fordulóját. Az öt anyaországi és egy, a Vajdaságból érkezett csapat tagjai bemutatták a lakóhelyükön forgatott kisfilmjüket, majd a szervezők által összeállított szöveges és képes kérdéssorokra és villámkérdésekre adtak válaszokat.

– Harmadik alkalommal rendezik meg az Emlékpontban a vetélkedőt, amelyre az idén a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján, az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor felszabadításának 75. évfordulóján kerül sor – mondta el köszöntőjében Kis Andrea. Hódmezővásárhely alpolgármestere emlékeztetett: a szovjet hadsereg katonái még 7600 túlélőt találtak a lágerben, ahol több mint másfél millió ember vesztette életét. S ugyanezen a napon verték agyon keretlegények Balfon a kiváló írót és irodalomtörténészt, Szerb Antalt. Rá és a holokauszt félmillió magyar áldozatára gondolva valamennyiünknek kötelessége emlékeznünk és emlékeztetnünk, hogy ne merüljön feledésbe és soha ne történjen meg újra az, ami Magyarországon több mint hetven éve történt, s embernek maradjunk akkor is, ha embertársainkon segíteni az áldozattá válás lehetőségét is jelentheti – hívta fel a figyelmet az alpolgármester. Az auschwitzi haláltábor felszabadításával nem ért véget az antiszemitizmus, amely folytatódott az államszocialista Szovjetunióban, egy ideig a korszak Magyarországán és elképesztő módon jelen van ma is: nemcsak az iszlám világában, hanem Európában is. Erről Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója, az Emlékpont intézményvezetője szólt köszöntőjében, aki a vetélkedősorozat értékének nevezte, hogy a holokauszt túlélőket, azok leszármazottait megkereső és megszólaltató fiatalok által feltárt kollektív emlékezet tudásanyaga értékké válik, mégpedig akkor, amikor a fiatalok szülőként, nagyszülőként ezt saját gyermekeiknek, unokáiknak adják majd tovább.

A ma fiataljai – szerencsés módon – nem tudják elképzelni, milyen a jogfosztás, a megkülönböztetés, vagy a haláltáborba terelés – osztotta meg egyetemi oktatóként szerzett tapasztalatait Miklós Péter, hozzátéve, hogy a most megrendezett vetélkedősorozat és a Wallenberg Egyesület munkájának legfontosabb küldetése, hogy a világnak ebben a felében európaiként és demokrataként kötelességünk megakadályozni, hogy a hetvenöt éve történtek újra ne következhessenek be.

Sebes József, az 1988-ban megalakult Raoul Wallenberg Egyesület elnöke megnyitójában hangsúlyozta: civil hálózatuk toleranciát hirdet, fellépnek a diszkrimináció ellen, s értékeik mentén igyekeznek hidakat építeni a különböző nézetrendszerek között. Mint elmondta, vetélkedő korábbi években érintett témáit – az antiszemitizmus, rasszizmus, xenofóbia, tolerancia és az embermentés problémakörét – két új elemmel egészítették ki: a szegénység társadalmi kérdésével, valamint Trianon és a zsidóság kapcsolatával. A vetélkedőt irányító játékmester, a makói főlevéltáros, Urbancsok Zsolt irányította vetélkedőn a legjobbnak a Hajdúböszörményből érkezett csapat, a Három nővér bizonyult, mögöttük a makói Návay Lajos Szakgimnázium Kisantant néven indult triója végzett, míg a harmadik helyet a szintén hajdúböszörményi Big Team érdemelte ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.