Közélet

Vásárhelyen mutatta be naplója újabb kötetét a haláltábor túlélője

Vásárhelyen mutatta be naplója újabb kötetét a haláltábor túlélője

2020. január 29., szerda
Vásárhelyen mutatta be naplója újabb kötetét a haláltábor túlélője

Az Emlékpont és a Hódmezővásárhelyi Izraelita Hitközség a holokauszt nemzetközi emléknapján, január 27-én mutatta be a Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhelyen az egykori varsói nagykövet, volt országgyűlési képviselő és holokauszt-túlélő, Hárs Gábor Egy túlélő naplója című könyvének harmadik kötetét, majd a hitközség a kiállítóhelyen tartott megemlékezést az auschwitz-birkenaui haláltábor felszabadításának 75. évfordulóján.

A könyvbemutatóra érkezetteket Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója, az Emlékpont intézményvezetője köszöntötte, aki elmondta: Hárs Gábor könyvének első két kötetét 2018 novemberében ismerhették meg a vásárhelyiek a kiállítóhelyen, míg a mű negyedik kötete áprilisban lát majd napvilágot. Kis Andrea, Hódmezővásárhely alpolgármestere köszöntőjében hangsúlyozta: bölcsességgel és tanítással el kell azt érni, hogy a magyar társadalom szembe nézzen az 1944-ben történtekkel, hogy az országban sokkal nagyobb béke és nyugalom lehessen.

Erdélyi Miklós, a Hódmezővásárhelyi Izraelita Hitközség elnöke örömét fejezte ki, hogy Hárs Gábor újabb kötetét ismerhetik meg a vásárhelyiek. Egyre kevesebben vannak, akik túlélték a Soát – fogalmazott –, akik beszámolhatnak arról, az milyen hatással volt későbbi életükre, hogy gyermekként azért kellett elmenniük, hogy megöljék őket: ezért is fontosak Hárs Gábor kötetei.

A Tóra szerint fontos emlékezni és emlékeztetni, emiatt is foglalta könyvsorozatba a vele történteket Hárs Gábor aktív diplomatai és politikusi pályájának lezárulta után, s vállalt missziót, hogy életének fordulatait előadásokon is ismertesse. A harmadik kötet az akkor végzős, orosz-lengyel szakos bölcsészhallgató Hárs Gábornak a Külügyminisztériumba vezető útjával kezdődik, s szól arról, hogyan került Ghána helyett Varsóba, hogy az 1978-ban II. János Pál néven pápává választott krakkói érsek tevékenységével kapcsolatos lengyelországi eseményeket elemezze, de olvasói azt is megismerheti, hogyan váltakoztak életének szakaszai a munkanélküliségtől a varsói nagyköveti posztiig, s hogyan vett részt a NATO-csatlakozáshoz vezető feladatokban országgyűlési képviselőként. A könyvbemutatót követő megemlékezésen Kis Andrea alpolgármester kijelentette: ugyanúgy pótolhatatlan az a félmillió magyar ember, mint az a közel ötszáz vásárhelyi polgár, akik gyermekként, orvosként, ügyvédként, vagy kereskedőként estek a vészkorszak áldozataivá, s nem pótolhatók az ő meg nem született leszármazottaik sem. Erdélyi Miklós, a Hódmezővásárhelyi Izraelita Hitközség elnöke megemlékező beszédében arról szólt, hogy a haláltáborok működését az Egyesület Államok légi erejének lett volna lehetősége jóval korábban megszüntetni, azonban ezt más harci mozzanatokra hivatkozva ezt nem tették, s a hitközség nevében tiltakozásának adott hangot, amiért az emléknapot megelőzően Hódmezővásárhelyen Tormay Cécile neve alatt alakult polgári kör jött létre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.