Közélet

Több szemetes kéne a Tisza Lajos körútra

Több szemetes kéne a Tisza Lajos körútra

2020. január 30., csütörtök
Több szemetes kéne a Tisza Lajos körútra

Nem könnyű annak, aki más szemetét szedné össze.

Elégedetlen posztoló tett közzé bejegyzést a Facebookon szerdán. A bejegyzés szövege szerint a Dugonics téri megállóban elhagyott szemetet szedett össze a posztoló, azonban szerinte több szemetes is elférne a hosszú szakaszon. – A fotón jól látszik, hogy csak a jogi kar felől, az átkelőhely táblánál van egy szemetes elhelyezve. Utána nincs egy sem. Tegnap is összeszedtem a gyorséttermi hulladékot a megállóból, mert sajnos a hosszú megállóban nincs szemetes, így vannak, akik csak elejtik a kezükben lévő szemetet. Láttam a többi megállóban, hogy minimum kettő hulladékgyűjtő van, de néhol három is. Az illetékesek ebben a megállóban legyenek kedvesek a várakozó helyhez közelebb is még elhelyezni egy vagy kettő hulladékgyűjtőt! – szerepel a bejegyzésben. Másoknak is szembetűnik, hogy a szemetesek nincsenek jól elosztva a 2,1 kilométeres Tisza Lajos körúton.

– Gyakran csak arra van időm, hogy beugorjak egy pékségbe és séta közben elmajszoljam az ennivalómat. Persze ki lehet bírni, hogy majd ott kidobom, ahol éppen dolgom van, de miért kellene hurcolnom a szemetet? – merült fel a kérdés Makai Olivérben.

Csütörtökön kísérletet tettünk a hulladéktárolók megszámlálására a kiskörúton. Legalább 60 edényt találtunk, ami azt jelenthetné, hogy átlagosan 35 méterenként van egy hely, ahol ki lehet dobni a szemetet, de mivel a Tisza Lajos körút mindkét oldalán van járda, így ez a szám 70 méter. A helyzetet azonban némileg árnyalja, hogy ezek közül többet a kereszteződéseknél helyeztek el, vagyis néhány méteren belül 2-3 szemetes is található. – Ebben a hidegben nem annyira zavar, ha nincs szemetes, de nyáron gyakran sétálunk a párommal, mintha turisták lennénk és ilyenkor bosszantó, ha nincs hol kidobni a fagyihoz kapott szalvétát vagy a PET-palackot – mondta Burály Edina. – Egyetértek a bejegyzés írójával, szerintem is kellene arra gondolni, hogy egymástól milyen távolságra helyezik el ezeket a szemeteseket. Valahányszor látom, hogy valaki elhagyta a zsebkendőjét vagy más szemetet, kidobom a legközelebbi szemetesben. Egyszerűbb lenne ezt megcsinálni, ha nem kellene néha akár 40-50 métert is sétálni a legközelebbi kukához – jelentette ki. A Tisza Lajos körút legutóbb a 2018-as felújítás alatt gyarapodott újabb szemetesekkel, a Boldogasszony sugárút és a Dugonics tér közötti szakaszon több edényt is elhelyeztek ekkor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.