Hírzóna

Pénzmosás miatt emeltek vádat hat férfi ellen Szegeden

Pénzmosás miatt emeltek vádat hat férfi ellen Szegeden

2020. január 31., péntek
Pénzmosás miatt emeltek vádat hat férfi ellen Szegeden

Vádat emelt a Csongrád Megyei Főügyészség öt szerb és egy szerb–magyar állampolgárságú férfi ellen, akik 2015 és 2017 között együttesen több mint 120 millió Ft tisztára mosásában vettek részt – közölte a vádhatóság.

A vádirat szerint a vádlottak a fenti időszakban Szerbiából Magyarországra utaztak, és összesen 7 különböző pénzintézet szegedi, illetve hódmezővásárhelyi fiókjaiban nyitottak saját nevükre bankszámlákat. A számlanyitásokkal kapcsolatos ügyintézésben több esetben egy Csongrád megyei illetőségű vádlott-társuk nyújtott segítséget, aki kellő helyismerettel rendelkezett.

A bankszámlákra az alábbi két módszerrel elkövetett bűncselekmények nyomán érkeztek pénzátutalások:

Ismeretlen elkövetők kameruni, dubaji, tajvani, egyesült államokbeli és egyéb, külföldi illetőségű cégek e-mail-levelezését feltörték, és csalárd módon azt hitették el velük, hogy üzleti partnerüknek megváltozott a bankszámlaszáma. A megtévesztett cégek képviselői ezért a hamis e-mailben megadott - a valóságban a vádlottak nevére Magyarországon vezetett - számlákra teljesítettek átutalásokat.

Az eljárás során azonosíthatatlan elkövetők különböző webshopokban valótlan tartalmú hirdetéseket jelentettek meg, amelyekben grill-berendezést és kávégépeket kínáltak eladásra. A hirdetésekben megjelölt – a valóságban a vádlottak nevére vezetett – bankszámlákra az árucikkeket megrendelő német és osztrák magánszemélyek esetenként 200 és 1200 euró közötti összegeket utaltak át, azonban a vásárolt termékeket végül sosem kapták meg.

A bűnös eredetű pénzösszegek egy részét a vádlottak készpénzben felvették, a legtöbb esetben azonban azok különböző, kriptovaluta-kereskedő külföldi cégek bankszámláira kerültek továbbutalásra.

Az ügy nemzetközi vonatkozású körülményeinek tisztázására vagyon-visszaszerzési eljárás keretében, valamint az európai uniós ügyészi szerv, az EUROJUST közreműködésével továbbított európai nyomozási határozatok útján került sor.

A vádlottak bűnösségének kérdésében a Szegedi Törvényszék fog dönteni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.