Közélet

Orbán Viktor: Országépítő korszak van Magyarországon

Orbán Viktor: Országépítő korszak van Magyarországon

2020. január 9., csütörtök
Orbán Viktor: Országépítő korszak van Magyarországon
Orbán Viktor miniszterelnök évindító sajtótájékoztatót tartott Budapesten. Ismertette a kormány döntéseit, majd az újságírók kérdéseire válaszolt. A kormányfő közösségi oldalán is nyomon lehetett követni az eseményt.

A magyar katonák biztonságban vannak Irakban

Amennyire katonák biztonságban lehetnek, annyira a magyar katonák biztonságban vannak Irakban - mondta Orbán Viktor miniszterelnök évindító sajtótájékoztatójának elején a kormány ülésén történteket ismertetve. A kormányfő hozzátette, rakétatámadások érték azokat a katonai bázisokat, ahol amerikai katonák tartózkodnak, és ezek között van olyan, ahol magyar katonák is vannak, de egyikük sem sérült meg. Egy magas rangú katonai vezetőt vezényeltek a helyszínre, ő már megérkezett, és átvette a csapatok irányítását - mondta Orbán Viktor, aki hangsúlyozta:

minden feltétel adott a katonák azonnali evakuálására, ha ez szükséges.

A döntést kormányközi megállapodás kérdésének tekintik. A magyar katonák iraki állomásoztatásának jogi alapja, hogy a magyar kormánynak megállapodása van az iraki kormánnyal, hogy ott katonák tartózkodhatnak, és amíg az iraki kormány nem mondja fel a szerződést, Magyarország teljesíti a kötelezettségeit - mondta a miniszterelnök.

Megnőtt a migrációs nyomás a magyar-szerb határon

Jelentősen megnőtt a migrációs nyomás a magyar-szerb határon, ezért

a kormány úgy döntött, megnöveli az ott szolgáló katonák és rendőrök számát

- folytatta Orbán Viktor. Elmondta, a határszakaszon a napi illegális határátlépési kísérletek száma meghaladta a százat. Arról is tájékoztatott, hogy a V4-ek azonnal segítenek a határvédelemben, ha szükséges, Magyarország pedig haladéktalanul segítséget nyújt Macedóniának egy rendőri kontingenssel. A migrációval kapcsolatban nincs szükség a határvédelem jogi rendszerének átalakítására - tette hozzá Orbán Viktor. A betelepítési kvótára vonatkozó kérdésre válaszolva pedig azt mondta, nem tűnik el az a történelmi feszültség Európában, ami a bevándorláspárti és a bevándorlást ellenző országok között van. Kijelentette: Magyarország továbbra is utóbbihoz tartozik, és meg fogja védeni álláspontját ebben a kérdésben

A foglalkoztatás és a bérek növekedését is szeretnénk folytatni

A foglalkoztatás és a bérek növekedését is folytatni akarja a kormány, mert a szegénység felszámolásának nincs más útja - jelentette ki Orbán Viktor. A miniszterelnök fantasztikus teljesítménynek nevezte, hogy harminc év után először a foglalkoztatottak száma meghaladta a 4,5 milliót. A bérek pedig 82 hónapja folyamatosan nőnek. Orbán Viktor kiemelte, hogy

a bérnövekedés aránya a legalacsonyabb jövedelműek esetében volt a legnagyobb.

Fel kell számolni a kórházak adósságát

Véget kell vetni a kórházak adósságfelhalmozásának - folytatta Orbán Viktor. A kormányfő hangsúlyozta: az Állami Számvevőszék súlyos jelentést fogadott el a kérdésről,

az adósságfelhalmozás nem bocsánatos bűn, hanem komoly ügy, ez fedezet nélküli kötelezettségvállalás.

Ezt a gyakorlatot fel kell számolni, egyetlen kórház sem halmozhat fel adósságot - mondta a miniszterelnök, hozzátéve: ezért arra kérték az illetékes minisztert, hogy a kórházak gazdálkodásának ellenőrzéséhez és irányításához szükséges eszközökre tegyen javaslatot. Minden eszközt megadnak a kórházi adósságok felszámolására. Orbán Viktor kitért arra is: átcsoportosítják a fejlesztési forrásokat, és az első helyre teszik a kórházi várók, kórtermek és az azokhoz kapcsolódó szociális helyiségek felújítását.

Nemzeti klímavédelmi tervet fogadott el a kormány

A kormány nemzeti energia- és klímavédelmi stratégiát fogadott el - erről is beszélt Orbán Viktor. Hozzátette: nem szükségszerű, hogy bármilyen összeomlás következzen be a Kárpát-medencében, fenn lehet tartani itt "a magyarok közös életét", de ehhez az kell, hogy a klímaváltozáshoz nyugodtan és tervszerűen alkalmazkodjunk. Ezt az alkalmazkodást meg kell kezdeni - tette hozzá. Orbán Viktor azt is mondta, van egy lépésekre lebontott terv, amely szerint

2030-ra a villamosenergia-termelés 90 százalékát karbonsemlegessé teszik, így az energia nagy részét Paks adná, a második legnagyobb forrás pedig a napenergia lenne.

Lehetséges, hogy

Magyarország azon országok közé tartozzon, amelyek 2050-re klímasemleges gazdaság elérését célozzák meg, de ehhez 50 ezer milliárd forint kell.

A klímavédelem fontos, de drága dolog - mondta Orbán Viktor. Azt is mondta, hogy a kormány kidolgoz egy klíma- és környezetvédelmi akciótervet konkrét intézkedésekkel. Például, a városi közlekedésben csak elektromos buszokat lehessen forgalomba állítani, minden illegális szemétlerakó helyet meg kell szüntetni, továbbá mentesíteni kell a folyókat a műanyag palackoktól.

Továbbra is szét akarjuk választani a magyar energiapolitikát a szövetségi politikától

A magyar energiapolitika eddig sikeresen elkülönült a szövetségi politikától, és ezt a két dolgot szeretnénk a jövőben is külön tartani - mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök az iráni-amerikai konfliktusnak az ország energia- és szövetségi politikájára gyakorolt hatására vonatkozó kérdésre azt válaszolta, eddig sikerült a két dolgot külön kezelni, és erre törekszik a jövőben is. Szeretné elérni, hogy Irán ügyében az Európai Unió és az izraeli-amerikai álláspont közötti távolság csökkenjen.

A magyar álláspont egyértelmű: egyetlen ország esetében sem támogatjuk, hogy az atomfegyverrel rendelkező országok köre bővüljön- mondta Orbán Viktor.

A magyar energiafüggetlenség sokkal jobb állapotban van tízéves kormányzásuk után, mint bármikor korábban volt, bár "minőségi javulást" eredményezne, ha Romániában minél hamarabb megkezdődne a gázkitermelés, illetve ha Horvátország hozzájárulna, hogy az épülő LPG-terminálban Magyarország résztulajdonossá válhasson. Ha ez a két dolog megtörténik, a magyar energiafüggetlenség garantálva lesz - mondta a kormányfő.

A következő két évnek a kormányzásról kell szólnia

A tavalyi év választási év volt, ezért a következő két évnek a kormányzásról kell szólnia - jelentette ki a miniszterelnök. Azt mondta, 2019 az európai parlamenti és az önkormányzati választás éve volt, azonban a kampányidőszak véget ért. A kormány politikai kampányban legközelebb 2022 januárja után vesz részt, addig minden idejét a kormányzásra, az "aprómunkára" összpontosítja. A miniszterelnök kijelentette: 2010 óta országépítő korszakban van a kormány, ezt a munkát szeretnék gyorsítani, erősíteni. Sűrű és munkás két évet jelent a következő időszak.

Orbán Viktor: Készen állok a következő miniszterelnök-jelöltségre

Készen állok a következő miniszterelnök-jelöltségre - jelentette ki Orbán Viktor egy kérdésre válaszolva. Közölte: bár a Fideszben még nincs döntés a nagyobbik kormánypárt 2022-es országgyűlési választásokon induló miniszterelnök-jelöltjének személyéről, "én viszont készen állok".

Fideszes bírálatok

Egy kérdésre válaszolva, ami azt firtatta, hogy fideszes politikusok fogalmaztak meg kritikát az elmúlt időszakban a kormánnyal kapcsolatban, a kormányfő elmondta, hogyszámít Navracsics Tibor munkájára a jövőben is. Különös tekintettel arra, hogy ő veszprémi, Veszprém pedig európai kulturális főváros lesz. Ráadásul Navracsics az egyetlen olyan Fidesz-tag, aki tagja volt az Európai Bizottságnak - tette hozzá Orbán Viktor. Lázár Jánossal kapcsolatban azt mondta Orbán Viktor, az ő feladata az, hogy visszaszerezze Hódmezővásárhelyt, és ehhez minden segítséget megad neki. Stumpf Istvánról pedig azt mondta, különösen tiszteli, mert nemcsak barátjának tekinti, hanem tanár-diák viszony is volt közöttük, gyakran kikéri a véleményét.

A kormány vissza fog térni a korábbi politikai stílusához

Orbán Viktor igazat ad azoknak, akik szerint a Fidesz politizálása az elmúlt két évben harciasabb volt, mint korábban, de arra emlékeztetett, hogy ez egy kétéves, folyamatos kampány része volt.

A kampánynak vége, vissza kell térni a korábbi politikához, újra kell például indítani a nemzeti konzultációkat

- mondta.

Úgy fogalmazott, túl hosszú volt a politikai kampány, küzdelmes, harci, konfrontatív időszak, ezt az emberek nem szeretik, nehezen viselik, "én sem örülök neki". Hozzátette, ezt az időszakot le kell zárni, vissza kell térni a konzultációkhoz, amelyekből a miniszterelnök legalább kettőt tervez 2020-ban. Azt is mondta, hogy több kérdés is felmerült, és majd februárban döntik el, miről fog szólni a következő nemzeti konzultáció. A kormányban tervezett személycseréket firtató kérdésre azt mondta, a kormányzás kockázatos és felelősségteljes munka, rendkívül nyomós ok nélkül nem kell változtatni; a stabilitás fontos érték, és a lényeg, hogyha javítani való van, azt ki kell javítani.

Szükség lehet új európai kereszténydemokrata kezdeményezésre

Új európai kereszténydemokrata kezdeményezés lehetőségéről is beszélt Orbán Viktor miniszterelnök. Hangsúlyozta: a Fideszt nem a mai formájában érdekli az Európai Néppárt (EPP), ezért változásra van szükség a pártcsaládon belül.

A miniszterelnök kijelentette: a néppárt zsugorodik, veszíti befolyását, pozícióit és képviselőhelyeit, mert rossz - liberális, szocialista, centrista - irányba tart. A kérdés az, hogy a néppárton belül a Fidesznek van-e kellő hatása, hogy kikényszerítse vagy kezdeményezze a változást

- fűzte hozzá. Ha az Európai Néppárt képtelen irányt váltani, akkor egy új európai kereszténydemokrata kezdeményezés kell az európai pártéletben, mert Macron francia elnök baloldali mozgalma emelkedésének ellensúlyát meg kell teremteni - mondta Orbán Viktor.

Cél, hogy 2030-ra a magyar gazdaság elérje az európai unió átlagának 85 százalékát

A magyar gazdaság fejlettsége folyamatosan nő, a kormány célja, hogy 2030-ra elérje az uniós átlag 85 százalékát - mondta a miniszterelnök. Jelezte, hogy ez a mutató 2010-ben 63 százalékos volt, jelenleg 71 százalék. Beszélt arról is, általános gyakorlat, hogy az unió által kifogásolt fejlesztéseknél és beruházásoknál a kormány hazai költségvetési forrásba csoportosítja át a beruházásokat. Mint mondta, felfogása szerint nincs lényegi különbség európai vagy hazai forrás között.

Február elsejétől lesznek ingyenesek a meddőségkezelésben használt gyógyszerek

Már február elsejétől ingyenesek lesznek a meddőségkezelésben használt gyógyszerek - mondta Orbán Viktor. A kormányfő közölte: jelenleg ezeket a készítményeket 90 százalékban téríti az állam, és miután volt egy zavar, a kormány úgy döntött, hogy a korábban elterjedt július elsejei határidő helyett február elsejétől lesznek ingyenesek ezek a gyógyszerek. Hozzátette: a meddőségcentrumoknál nem államosítás történt, hanem egy kivétellel - ahol még tárgyalnak - megvásárolta a cégeket az állam. Ezt egyrészt bioetikai kérdésből tették, hogy a teljes folyamat alatt látható legyen, mi történik a megtermékenyített petesejtekkel, másrészt szeretnék ingyenessé tenni a szolgáltatást. Orbán Viktor hangsúlyozta:

a jövőben nem piaci alapon történik a meddőség kezelése Magyarországon.

Erre Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere kidolgozott egy rendszert, hogy a megvásárolt cégek tudására és eszközeire építve milyen centrumok jönnek majd létre az országban, és hol.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.