Közélet

Költséghatékonysági okokból nem gyűjtik még be a fenyőfákat

Költséghatékonysági okokból nem gyűjtik még be a fenyőfákat

2020. január 9., csütörtök
Költséghatékonysági okokból nem gyűjtik még be a fenyőfákat

Csak január 18-án és 25-én indul különjárat a fenyőfák begyűjtésére, de máris szaporodnak a haszontalanná vált karácsonyfák a városban. A Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. közlése szerint ennek az az oka, mert elhúzódik a fák kihelyezése, nekik pedig a fákat begyűjtő különjáratok kihasználtságára kell törekedniük.

"Tapasztalatink szerint igen elhúzódik Szegeden a fenyőfák ünnepek utáni kihelyezése. Vízkereszt után a családok folyamatosan válnak meg fenyőfáiktól" – tájékoztatta portálunkat Koltainé Farkas Gabriella, az önkormányzati cég ügyvezető igazgatója.

A kijelölt gyűjtőjáratos napokon 10 jármű csak a kidobott fenyőfák felszedését végzi. Ennek teljes költsége a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.-t terheli, ezért törekedniük kell a járatok minél jobb kihasználtságára. "Tapasztalataink szerint ekkora időközönként kerül ki közterületre akkora mennyiségű fenyő, amit gazdaságosan be tudunk gyűjteni" – válaszolta megkeresésünkre a cég vezetője. Ezekből a begyűjtésekből 10-20 tonna tiszta fenyőhulladék keletkezik, a begyűjtött fákat ledarálják és komposztként vagy a közterületeken mulcsként használják fel.

A balesetveszélyes helyre kidobott fenyőket kommunális hulladékszállítási napon a hulladékgazdálkodás kollégái felszedik, de az így begyűjtött fenyőket a kommunális hulladékkal keverve már nem tudják újrahasznosítani.

Koltainé Farkas Gabriella kiemelte, a kidobni szánt fenyőfákat a lakosság a hulladékudvarokban térítésmentesen leadhatja, ezeket szintén tudják hasznosítani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.