Írjon nekünk
Gazdaságvédelmi akcióterv

Sport

Kézilabda-Eb: Esélytelenül, de nem reménytelenül kezd a magyar válogatott

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/kibedipeter.jpg

Megjelent:

Oroszország ellen kezdi meg szereplését a magyar férfikézilabda-válogatott az Európa-bajnokság malmői csoportjában. A délután 4 órakor kezdődő mérkőzésen egy megfiatalított és rutintalan magyar csapat mutatkozik be.

Két irányító, Lékai Máté és Juhász Ádám, a balátlövő Bodó Richárd és a jobbátlövő Ancsin Gábor sérülés miatt nem léphet pályára a norvég–svéd–osztrák közös rendezésű tornán. További két irányítóra, Faluvégi Rudolfra és Császár Gáborra, valamint a balátlövő Jamali Imanra és a beálló Schuch Timuzsinra más – vélhetően taktikai – okok miatt nem számít a Gulyás István, Nagy László és José María Rodríguez Vaquero alkotta új szakmai stáb. A 18 fős keret tagjai közül hét játékosnak ez lesz az első felnőtt világversenye.

Nem véletlen mondta Mikler Roland a lapunknak adott interjúban: ha meglepetésről beszélünk, akkor még néha magunkat is meg tudjuk lepni. A magyarok négy évvel ezelőtt, a lengyelországi torna csoportkörének első fordulójában nyertek legutóbb mérkőzést Európa-bajnokságon. Utána öt vereség következett, két esztendővel ezelőtt Horvátországban pedig mindhárom meccsét elveszítette a magyar válogatott.

Lékai Máté hiányában a magyaroknak nemcsak új csapatkapitányt kell találniuk, hanem új vezéregyéniségre is szükségük van a támadások szervezéséhez. A keret tele van fiatal, de némi tapasztalattal már rendelkező játékosokkal, akik leginkább a következő, 2022-es magyar–szlovák közös rendezésű Európa-bajnokságra érhetnek be, idén még a rutinszerzés és a tanulás a legfontosabb feladatuk. Éppen ezért a Magyar Kézilabda-szövetség nem határozott meg komolyabb célokat, az eredménykényszer nem nyomja a játékosok vállát.

A szervezők a horvátok, az osztrákok, a németek, a norvégok, a dánok és a svédek esetében figyeltek arra, hogy adott csapat hazai pályán, vagy az országához legközelebbi városban szerepelhessen, ezzel jelentősen megkönnyítették az útra kelő szurkolók dolgát. A magyaroknak nem kedveztek ezzel, így nem Bécsben vagy Grazban szerepelnek, hanem a svédországi Malmőben.

Az E csoport tagjai, vagyis az ellenfelek közül kiemelkedik az olimpiai és világbajnoki címvédő Dánia, amelyet az EHF szakértői a torna legfőbb esélyesének tartanak. Indoklásuk szerint Nikolaj Jacobsen szövetségi kapitány immár kizárólag a válogatottra összpontosít, hiszen távozott a német Rhein-Neckar Löwen vezetőedzői posztjáról. A játékoskeretén nem kellett sokat változtatnia a tavalyihoz képest, ezúttal is Mikkel Hansen, René Toft Hansen, Rasmus Lauge Schmidt, Niklas Landin és Magnus Landin lesznek a kulcsemberek.

A magyarok hétfőn találkoznak a dánokkal, de előtte, szombaton Oroszország ellen kezdik az Európa-bajnokságot. Eduard Koksarov szövetségi kapitány keretében ott van a Szeged irányítója, Dmitrij Zsitnyikov, valamint hat játékos – köztük a volt szegedi Szergej Gorbok – a Bajnokok Ligája-címvédő északmacedón Vardar Szkopje együtteséből. A magyar csapat utolsó csoportellenfele jövő szerdán Izland lesz, amelynek szűk keretébe némi meglepetésre nem került be a Szeged balszélsője, Stefan Sigurmannsson.

A csoportból az első két helyezett jut tovább, és mivel az eddigi 16-ról 24-re emelték a létszámot, a középdöntőben újabb négy meccs vár a csapatokra.

Tizenkét MOL-Pick Szeged-játékos az Eb-n
A magyar válogatottban három szegedi léphet pályára az Európa-bajnokságon: Mikler Roland, Bánhidi Bence a rutint képviseli a csapatban, míg Rosta Miklós első Európa-bajnokságára készül.

A horvát válogatottban Luka Stepancic, a szerbeknél Bogdan Radivojevic, a cseheknél Stanislav Kaspárek, a spanyoloknál Joan Canellas és Jorge Maqueda, az oroszoknál Dmitrij Zsitnyikov, a szlovénoknál Dean Bombac, Mario Sostaric és Nik Henigman gyarapíthatja Eb-meccseik számát.

Sport

Forma–1: Bottas nyerte az idénynyitó Osztrák Nagydíjat

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/kibedipeter.jpg

Megjelent:

Szerző:

A koronavírus-járvány miatt csaknem négy hónapos csúszással kezdődött az idény.

Tovább olvasom

Sport

Bemutatták a kézilabda Bajnokok Ligája új trófeáját

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/kibedipeter.jpg

Megjelent:

A “robotkar” helyett ezentúl egy hálóban landoló labdáért küzdenek majd Európa legjobb kézilabdacsapatai.

Tovább olvasom

Hírzóna

Szűk családi körben temették el Benedek Tibort

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/kibedipeter.jpg

Megjelent:

Szerző:

A Magyar Kupa augusztusi döntője előtt pályafutása legszebb pillanataival emlékeznek rá.

Tovább olvasom

Aktuál