Közélet

Gyűlnek az exkarácsonyfák, de még napokig nem szállítják el

Gyűlnek az exkarácsonyfák, de még napokig nem szállítják el

2020. január 8., szerda
Gyűlnek az exkarácsonyfák, de még napokig nem szállítják el

Január 18-ig kell várni a fenyőgyűjtő járatokra Szegeden. Tíz nappal korábban már több helyen is lecsupaszított karácsonyfák várják elszállításukat.

– Január 6-ra már leszedtük a díszeket a fáról, nem várjuk meg, hogy megszúrja a nyuszit – viccelődött Tolnai Emese. – Mondanám, hogy mindig megvárjuk a vízkeresztet, de mivel idén hétfőre esett, ezért inkább vasárnap bontottuk a fát – számolt be. Csak véletlenül értesültek arról, hogy még pár napig nem fogják elszállítani, ezért az udvaron tartják a tűlevelűt január 18-ig.

A belváros utcáit járva napi szinten szaporodnak a szükségtelenné vált fenyőfák. A Bartók téren már három fát halmoztak fel a közelben lakók, de a Tisza Lajos körúton és a Kölcsey utcánál is látni karácsonyfákat, és a belvárostól félreeső területeken is kezdenek gyűlni a fák.

Pedig csak január 18-án indul az első különjárat a fák begyűjtésére, ezen kívül január 25-én gyűjtik be Újszegeden, Szőregen, Újszőregen, Tápén, Petőfitelepen, Új Petőfitelepen, Baktóban, valamint Fodorkerten, Béketelepen, Dorozsmán, Móravároson, Rókuson, Szentmihályon és Kecskésen, illetve Klebelsberg-telepen, Gyálaréten és Alsóvároson. A lakótelepeken január harmadik és negyedik hetében gyűjtik be a fákat.

– Mit csináljak addig a karácsonyfával a lakásban? – csattant fel a Tarjánban élő Bónus Ilona. – Vége az ünnepnek, kezd hullani a tűlevele, amit nem szívesen takarítok naponta – kommentálta. Erre is van megoldás azonban: a fenyők nyitvatartási időben térítésmentesen leadhatók a hulladékudvarokban. A Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. tájékoztatása szerint a fákat lecsupaszítva, tehát talp, dísz és egyebek nélkül helyezzék ki a lakosok oda, ahová a hulladéktároló edényeket szokták. Ha a fenyő másfél méternél hosszabb, akkor ketté kell vágni, mert a járműbe nem helyezhető ennél nagyobb fa. A karácsonyfák végül komposztként, vagy közterületen mulcsként végzik. A társaság azonban azt kéri a lakosoktól, hogy szelektív gyűjtőszigetek és hulladékedények köré ne dobják ki a fenyőfákat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.