Politika

Közterület-használati és iskolai étkeztetési díjakat emeltek

Közterület-használati és iskolai étkeztetési díjakat emeltek

2019. december 20., péntek
Közterület-használati és iskolai étkeztetési díjakat emeltek

Felszámolhatják a 2019-es év utolsó rendes közgyűlésén a gazdátlanul parkoló járműveket – ezzel kapcsolatban ismét egyet tudott érteni a két politikai pólus a grémiumban. Nagyobb ellentétek alakultak ki azonban a körzeti orvosi ellátás napirendje kapcsán, majd heves szóváltásba keveredett Botka László és Szabó Bálint. Szóba került a SZEVIÉP-ítélet, de napirendre tűzték a harmadik Tisza-híd kérdését, illetve az IKV működését is tárgyalták.

13:27

Botka röviden válaszolt a kérdésekre: nem tudnak iskolát alapítani és fenntartani, a Tisza állami tulajdon, ezért nekik kell kompot indítaniuk, a Cserepes sorról és a SZEVIÉP-perről pedig már volt szó. Ezt követően zárt ülés következett, azután öt perc szünetet tartottak.

13:23

A független képviselő kérdései következnek. Első kérdése: mikor lesz Szentmihályon újra iskola? Második: miért védi Botka Rácz Attilát, a Cserepes sori piac igazgatóját? Harmadik: mikor lesz újra Tápén komp? Negyedik: mikor kér bocsánatot a polgármester a SZEVIÉP-károsultaktól? Ötödik: milyen kapcsolata van Botka Lászlónak a SZEVIÉP-per bíráival?

13:20

Szabó Bálint interpellációi következnek a napirendi pontok után. A független képviselő a bíróság önkormányzati vizsgálóbizottságának felállítását kéri a polgármestertől. Botka László válaszul azt mondta, sem Szeged, sem ő maga nem érintett a SZEVIÉP-eljárásában. Vérlázítónak tartja, hogy a másodfokú ítéletet hozó bírói tanács tagjaival kapcsolatban felmerült az összeférhetetlenség gyanúja. A közgyűlés elfogadta a polgármester válaszát.

13:16

Botka László bejelentette, Varga Ildikó lesz a gazdálkodás ügyi aljegyző.

13:12

Napirenden az integrált egészségügyi ellátás. Szabó Bálint kifejtette, a vérvétel azon szolgáltatások egyike, melyre rengetegen panaszkodnak, így ahelyett, hogy az SZTK-ban végeztetnék el ezt a vizsgálatot, más egészségügyi vállalkozások szolgáltatásait veszik igénybe.

12:58

"A híd ügyében nagyon kevés dolog történt az elmúlt 17 évben" – mondta Bartók Csaba, aki szerint hosszasan lehetne sorolni, hogy ki mit ígért a híd kapcsán, de szerinte fontosabb, hogy ki mit tesz annak a felépítéséért. Botka László korábban említette, ami már az előző közgyűlésen is elhangzott: az EU csak kombinált közúti-vasúti híd felépítését támogatja, csak közútiét nem, ennek a felépítése pedig több mint 10 milliárd forintba kerül. A polgármester elmondta, többször egyeztetett Lázár János akkori kancellária miniszterrel, mert az önkormányzat nem építhet vasutat, így össze kellett egyeztetni a vasútépítést a déli Tisza-híd felépítésével.

12:35

Újra napirenden a harmadik Tisza-híd kérdése. Szabó Bálint azt javasolta Botka Lászlónak, hogy kérjen időpontot egyeztetésre Orbán Viktor miniszterelnöktől. Tápai Péter rámutatott, a híd nyomvonalán lévő terület nem az önkormányzaté, sport és rekreáció célra van bejegyezve.

12:19

A szünet utáni első napirendi pont részeként tárgyalják a Széchenyi tér 13. szám alatti ingatlan értékesítését. A jobboldali pártok részéről Tápai Péter és Bartók Csaba (Fidesz) kért szót: előbbi szerint az ingatlan értékesítése elismerés, hogy az IKV nem tudta azt fenntartani, Bartók szerint pedig a város ékszere az épület. Nagy Sándor szerint túl sok pénzbe kerülne az épület felújítása. Szécsényi Rózsa

12:01

Szécsényi Rózsa a kukaholding kapcsán elmagyarázta, 2019-ben nemhogy profitot nem termelt a hulladékszállítási ágazat, de még díjat sem kapott az önkormányzati cég.

11:47

Nagy Sándor szerint összeesküvés-elméleteket gyárt Szabó Bálint, kezd számítani a lapos földdel és a chemtrailekkel kapcsolatos megszólalásokra. Chovanecz Kata korábban felvetette, hogy az önkormányzati cégek működése költséghatékonyabb lenne, ha más struktúrában, például holdingként üzemelnének, ezért ennek újragondolását javasolta, de Botka László és Nagy Sándor szerint az önkormányzat cégként nagyobb befolyással bír például az IKV-ra, az alpolgármester szerint a jelenlegi struktúrában a legátláthatóbb működési forma.

11:29

Szabó felszólalására reagálva Botka László kifejtette véleményét a SZEVIÉP-per ítéletéről és az azóta megjelent hírek kapcsán. Szerinte különös, hogy egy embert ítéltek el eddig a SZEVIÉP kapcsán, az pedig Szabó Bálint. Ekkor hangos szóváltás kezdődött a független képviselő és a polgármester között, Szabó szót követelt, ám azt nem kapta meg.

11:20

Botka László Chovanecz Kata figyelmét hívta fel arra, hogy az IKV-val konkurens cég vezetőjeként nem szerencsés, hogy ennyire átható véleményeket fogalmaz meg. Ehhez többen is hozzászóltak, Tápai Péter szerint a képviselőnő magánügye, hogy mivel foglalkozik, Szabó Bálint pedig úgy látja, csak azt teszi Chovanecz Kata, amire képviselőként felesküdött. Ezután a független képviselő említette a SZEVIÉP-per másodfokú ítéletével kapcsolatban megjelent híreket, miszerint a bírói tanács egyik tagja, Nóvé Ágnes önkormányzati megbízásokat teljesítő cég tulajdonosa, ezért felmerül az összeférhetetlenség lehetősége.

11:10

Szabó Bálint óvatosságra int a költségvetés módosítások kapcsán, hiszen a legutóbbi közgyűlésen megszavazták azt az előterjesztést, mely szerint Lauer István elveszíthette állását az Agórában. A független képviselő úgy fogalmazott, hogy ez az emelések közgyűlése, hiszen az eddigi két rendes közgyűlésen is díjemelésekről szavazott a közgyűlés. Rámutatott, a választás előtt befagyasztották a díjakat, ezután emelésbe kezdtek. Úgy látja, nem igaz, hogy a vállalkozókkal nem tárgyal az önkormányzat, mert például az emelésre készülő SuliHosttal is egyeztetett az önkormányzat.

11:02

Tápai Péter hiányolta a piaci résztvevőkkel való egyeztetést a közterület-használati díjak emelése kapcsán. Német Ferenc szerint tekintettel kell lenni a vállalkozói igényekre. Chovanecz Kata még mindig a költségvetés módosítás kapcsán az IKV gazdálkodása miatt kért szót.

10:56

Chovanecz Kata (Fidesz) sokallja a közterület-használati díjakat, ezért egységes díjemelést kellett volna megalkotni szerinte. Összehasonlította más városok közterület-használati díjaival, amelyek szerinte olcsóbbak, Pécsen például teljesen más. Botka László szerint a kiszámíthatóság fontos szempont a díjemelések megállapításakor.

10:46

"Ne a szegedi választókkal fizettesse meg a vállalkozó a kívánt profitot!" – mondta Haág Zalán a módosítás kapcsán, aki szerint nem szép karácsonyi ajándék ez az áremelés. Szerinte olcsóbb ajánlat után kell nézni, mert az emelés nincs összhangban az inflációval.

10:40

Szécsényi Rózsa (MSZP) gazdálkodási alpolgármester ismertette a 2019-es költségvetés harmadik módosításának előterjesztését. Ennek egyik fontos részlete, hogy a SuliHost márciustól emelné az iskolai étkeztetés árait 7 százalékkal.

10:37

Tápai Péter úgy fogalmaz, a napirendi pont kapcsán nem a vitát, hanem az egyetértést kell lezárni. A jobb- és a baloldali képviselők is egyetértettek abban, hogy jó a rendelet. Ez alapján lehetővé válik a járművek tulajdonosainak felkeresése, azonban a szolgáltatás részleteiről és határidejeiről információk érhetőek majd el az interneten.

10:15

Botka László a következő napirend vitája előtt kifejtette, nehézséget okozott az elhagyatott járművek elszállításakor, hogy a rendszámtáblával rendelkezőket nem lehetett elszállítani, azonban egy országos jogszabályi hézagot találtak, mely miatt a most létrehozott helyi rendeletet alapján a közterület-felügyelet munkatársainak lehetősége lesz a járművek elszállítására.

10:13

Szabó Bálint szerint a kitüntetések száma összességében csökken. Felvetette, hogy az önkormányzat eltörölte a nemzetközi kapcsolatokért járó elismerést. "Kérem, hogy saját hatáskörben vonja vissza ezt a rendeletet" – mondta a képviselő Botkának.

10:12

A következő napirendi pont a város kitüntetéseiről szól. Botka László elmondta, bővítik a kitüntetéseket, így az orvosokat is elismeri az önkormányzat.

10:11

Tápai elmondta, 28 milliárd forinttal segítette a kormány a várost, ezzel fedezték az önkormányzat által felhalmozott adósságot. Lezárult a napirendi pont vitája.

10:08

Haág Zalán (KDNP) felidézte, volt a szakterületnek tanácsnoka, de szerinte nincs szükség arra, hogy még egy kifizetőhelyet biztosítson az önkormányzat. "Nincs szükség még egy tanácsnokra, aki semmit nem csinál" – összegezte.

10:06

Német Ferenc (Fidesz) elmondta, Magyarországon 6 ezerrel több orvos praktizál, mint tíz évvel ezelőtt, de még ez sem elég. "Soha nem látott bérrendezés volt az orvosok számára. Az orvosképzés nem egy év, mindennel együtt a praxisváltás is tíz évbe telik" – magyarázta.

10:03

Nagy Sándor (Momentum) szerint a kormánypárti felszólalásokból az mutatkozik, hogy nem tudnak mit kezdeni a problémával. Szerinte bármilyen támogatási rendszert dolgozna ki az önkormányzat, nincs elég gyerekorvos, aki el tudna helyezkedni. "Szerencsés helyzetben vagyunk, mert a város képzőintézménnyel rendelkezik" – mondta a városfejlesztési alpolgármester, aki arról számolt be, hogy ingyen sem kellenek a praxisok.

10:00

"Nem újságíróknak kell odaadni a garzonlakást, hanem a gyerekorvosoknak" – magyarázta Szabó Bálint. Szerinte így lehetne rábírni a pályakezdő orvosokat arra, hogy Szegeden vállaljanak praxist. "Nincsen gyerekorvos, mert elmennek Angliába" – replikázott Botka röviden.

9:55

Tápai szerint itt az ideje, hogy tényleg tegyen a közgyűlés az orvosokért. Botka szerint Szegednek kell kipótolnia a hiányzó forrásokat.

9:53

Korponyai Ernő (Fidesz) szerint a rendelők fejlesztése jó, de a magyar egészségügyet összehasonlítani a külföldivel badarság.

9:50

Szabó Bálint úgy látja, az önkormányzat 2007-ben lemondott a komplett egészségügyi ellátásról, szükség volna egészségügyi bizottságra Szegeden. Orvosok letelepedését kellene ösztönözni a városban, ennek egyik eszköze a lakhatási támogatás lenne álláspontja szerint. Botka szerint erőn felül teljesített az önkormányzat, hiszen sorra újítják fel a rendelőket.

9:47

Tápai Péter szerint a baloldal varrta az egyetem nyakába az egészségügyet. Botka László tovább bírálta a kormány egészségpolitikáját, szerinte ugyanis a kormányzat vette el a kórházakat az önkormányzatoktól. A polgármester szerint aggasztó az a tendencia, melyről Kovács beszámolt.

9:42

Kovács Tamás (Összefogás Szegedért) a körzeti orvosi ellátás napirendjének vitájakor szólalt fel. Úgy látja, az egészségügy összeomlásának jele, hogy egy 70 éves orvos már öt éve nem tudja átadni praxisát, ezért nem tud nyugdíjba vonulni.

9:39

Szabó Bálint (független) egyéni képviselői indítványai kapcsán kért szót a napirend megszavazása előtt. Máris szópárbaj alakult ki közte és a polgármester között: Szabó meg akarta indokolni napirend-módosítását, azonban Botka figyelmeztette, erre nincs lehetősége az szmsz szerint. A vita odáig fajult, hogy Botka megvonta a szót a képviselőtől. Ezután elutasították Szabó napirend-módosítását.

9:35

Fodor Antal (DK) képviselő felszólalásában a Fidesz-KDNP-t bírálta, kormánypárti képviselőtársait pedig a pártjukból való kilépésre szólította fel, mert szerinte erkölcsileg nem elfogadhatóak azok.

9:32

Joób Márton (Összefogás Szegedért) a szegedi szociális háló eredményeiről számolt be. A család-, szociálpolitikai és sport tanácsnok úgy fogalmazott, nem hagyják magukra a nehéz helyzetben lévő családokat, ezért idén is tűzifapályázatot indítottak.

9:29

Tápai Péter (Fidesz-frakció) kifejtette, a napirend előtti felszólalásokban a szegedi problémákra kellene korlátozódni. Szerinte nincs mit féltenie Kozma Józsefnek, de reméli, hasonló vehemenciával védik baloldali képviselő társai a SZEVIÉP-csőd károsultjait, mint a kultúrát. "Felelős képviselőként nem az országos ügyekkel kellene foglalkoznunk" – mondta.

9:26

Urbán Tamás (Momentum) a hulladékfeldolgozás kapcsán számolt be az elmúlt időszak fejlesztéseit e területen. A képviselő elmondta, Gyálarét és Szentmihálytelek után újabb városrészeken osztják a sárga hulladékgyűjtő edényeket januártól.

9:22

Kozma József (MSZP) napirend előtti felszólalásában a művészeti intézmények, köztük a színháztörvény kapcsán fejtette ki álláspontját. Szerinte jelentős forráscsökkenést eredményez a színháztörvény Szegeden. Kiszámítható kultúrát kíván Szegednek.

9:19

Mihálffy Béla (KDNP) az adventi időszak jegyében kifejtette, képviselőtársainak és az önkormányzat kollégáinak békés karácsonyt kívánt.

9 óra

Immár hagyományosan karácsonyi műsorral kezdődik az év utolsó közgyűlése, a Béke utcai Általános Iskola diákjai készültek az alkalomra. Napirendre tűzték a körzeti orvosi ellátásról szóló rendeletet, illetve harmadszor is módosítják a 2019-es költségvetést. Húsz év után először változnak a közterület-használati díjak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.