Közélet

Lakás gyulladt ki a Dóm téren

Lakás gyulladt ki a Dóm téren

2019. december 6., péntek
Lakás gyulladt ki a Dóm téren

Természetesen senki sem sérült meg, hiszen a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tartott lakástűz-szimulációs gyakorlatot, amelyben bemutatták, hogy milyen gyorsan ég ki egy szobának kialakított helyiség.

Összesen három tűzeset volt tavaly az adventi időszakban és ahhoz köthetően Szegeden – tudtuk meg pénteken. Molnár Krisztina, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta, a lakosok egyre jobban odafigyelnek, hő- és füstérzékelő mellett szén-monoxid-riasztót is használnak.

A közhiedelemmel ellentétben ugyanis nem a lángok okozta hő miatt halnak meg az emberek egy tűzben, hanem a belélegzett mérgező füst miatt.

"Arra kérünk mindenkit, hogya kisebb tüzeket megpróbálhatják eloltani a nagyobb baj megelőzése érdekében, de csakis akkor, ha biztonságban el tudják oltani.

Senki ne kockáztassa a saját testi épségét, ha nagy a baj, hagyjuk el a lakást és hívjuk a 112-t" – mondta a szóvivő.

Szegeden szinte hetente alakul ki tűzeset sütés-főzés miatt, azonban az adventi időszakban ez a szám nagyobb. "Felteszik a készülő ételt a tűzre, aztán otthagyják, mondjuk elmennek a boltba, csak nem érnek vissza időben. Ilyenkor nehézséget okoz az is, hogy lezárt lakásokat kell feltörniük a kollégáknak" – magyarázta.

Országosan éves szinten 6-7 ezer lakástűzhöz riasztják a tűzoltókat, naponta átlagosan 15-20-szor. Ez az adat a téli hónapokban a duplájára emelkedhet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.