Közélet

Fémkereső detektorral ismerkedtek a vásárhelyi református suli diákjai

Fémkereső detektorral ismerkedtek a vásárhelyi református suli diákjai

2019. december 9., hétfő
Fémkereső detektorral ismerkedtek a vásárhelyi református suli diákjai

Megismerték a fémkereső detektor működését a Bethlen Gábor Református Gimnázium felső tagozatos diákjai, akik azt is megtudták, hogy miért nem települt vissza Csomorkány, az egykor virágzó település. A tanulók a szombati pályaorientációs napjukon a Tornyai János Múzeumba látogattak.

Kocsis Imre a vásárhelyi múzeum régészeit számos feltáráson segíti különleges eszközeivel, s a fémdetektorok működését az ő segítségével ismerték meg a gyerekek, sőt, a kisebb eszközöket maguk is kipróbálhatták. Az egykor virágzó és szarvasmarha tenyésztéséről híres település, Csomorkány történetébe Csányi Viktor, a Tornyai János Múzeum régésze avatta be a diákokat, akiknek elmondta, hogy már a település elpusztulását megelőzően elszikesedtek az egykor kövér füvet termő legelők az éghajlat változása miatt a település határában, s így, amikor újra lehetőség nyílt volna a visszatelepülésre, az egykori lakosok életüket kedvezőbb körülményeket biztosító területeken folytatták. – A régészek számára nagy segítség, ha egy lelet pénzérmét is tartalmaz – ezt Nagy Nándortól, a múzeum főrestaurátorától tudhatták meg a gimnazisták. A pénzek keletkezésének ideje ugyanis jól beazonosítható, míg más tárgyak esetében sokkal összetettebb a kormeghatározás. A diákok a műhelyben arról is hallhattak, hogy a történelem során az első fémtárgyakat aranyból készítették hétezer évvel ezelőtt, után következett az ezüst, a réz, a bronz, s csak ezt követően a vas alkalmazása, amelynek olvadáspontja meghaladja az 1500 Celsius fokot. S a diákok nem távoztak üres kézzel a pályaorientációs napról, akik Lucza-Vígh Erna, a közgyűjtemény múzeumpedagógusának irányításával az 1963-as szikáncsi aranylelet egyik Solidusáról készíthettek másolatot lemezdomborítással. Az iskolások közben azt is megtudták, hogy az időszámításunk szerint 429 és 445 között vert, közel 1500 érme súlya meghaladta a négy kilogrammot, s a Kelet–Római Császárság adója lehetett, amelyet a hun királynak, Attilának szántak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.