Közélet

Egyre népszerűbb a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása

Egyre népszerűbb a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása

2019. december 27., péntek
Egyre népszerűbb a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása

Mintegy 150 ezer megváltozott munkaképességű ember van hazánkban, akinek még nincs állása, pedig tudna és akarna is dolgozni – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára, aki bejelentette: januárban megrendezik az ÉrtékPlacc nemzetközi konferenciát, hogy felhívják a vállalatok figyelmét a megváltozott munkaképességű munkaerőben rejlő lehetőségekre. Az államtitkár szerint azok a cégek, amelyek ilyen munkatársakat foglalkoztatnak, pozitív tapasztalatokról számolnak be.

– Az elmúlt időszakban egyre intenzívebben és egyre többször kommunikáltak a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásáról. Úgy kell ezt érteni, hogy most, amikor munkaerőhiány van, hirtelen felfedezte őket a kormány?

– Az elmúlt hét évben folyamatosan alakítottuk át a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának rendszerét, hogy aki tud, az ne kényszerüljön segélyre, hanem munkából élhessen meg. Amikor 2010-ben kormányra kerültünk, 60-70 ezer megváltozott munkaképességű embernek volt munkája, ma pedig körülbelül 150 ezernek, ami azt jelenti, hogy majdnem két és félszeresére emelkedett a foglalkoztatásuk. Azért is szeretnénk még komplexebben kezelni ezt a kérdést a jövőben, mert úgy látjuk, a munkaerőpiacon maradt még felszívóerő, és további csaknem 150 ezer olyan megváltozott munkaképességű honfitársunk van, akik megfelelő eszközökkel munkához juttathatók.

– Miként szeretnék segíteni az ő elhelyezkedésüket?

– Fontos esemény lesz, hogy 2020. január 17–18-án a Várkert Bazárban megrendezünk egy nemzetközi konferenciát, az ÉrtékPlaccot, amely reflektorfénybe állítja, hogy minden gazdasági kérdés mögött egy szociális döntés is van. A megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása részben gazdasági kérdés, lévén vállalatokról, piaci szereplőkről és munkavállalásról van szó, de egyfajta szociális törődés is megjelenik ezen az izgalmas területen. Szeretnénk élen járni, akár példát is mutatni az Európai Unióban: bebizonyítani azt, hogy Magyarországon nemcsak jól, hanem akár a legjobban is meg tudjuk oldani a megváltozott munkaképességű emberek megerősítését. További részletek

ITT

olvashatók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.