Közélet

Állatvédők: Vigyázzunk kedvenceinkre szilveszterkor

Állatvédők: Vigyázzunk kedvenceinkre szilveszterkor

2019. december 28., szombat
Állatvédők: Vigyázzunk kedvenceinkre szilveszterkor

Sokan köszöntik az új évet tűzijátékkal és bár tilos, petárdával is. Az állatok, főként a kutyák azonban ezt a legkevésbé sem élvezik – írja közleményében az Országos Állatvédelmi Alapítvány.

Hirtelen hang és fényhatások miatt megijedhetnek, félelmükben elszökhetnek otthonról, és akár agresszívvá is válhatnak a négylábúak. "Nem egyszer fordult elő, hogy egy korábban nyugodtnak hitt kutya kibontotta vagy átugrotta a kerítést rémületében" – írja az alapítvány. Az Országos Állatvédelmi Alapítvány arra kéri a gazdákat, hogy fokozottan figyeljenek kedvencükre. Balogh Ernő alapító elmondta, nyugtassuk meg a rémült kutyát, éjszakára ne hagyjuk egyedül, lehetőleg olyan zárt, meleg helyen tartsuk, ahol védve van a fény- és hanghatásoktól. "Ha mégis elszökne, azonnal jelezzék a helyi állatvédelmi szervezeteknek, akik segítenek a keresésben" – tanácsolják. Ha elveszne kedvence, fotóval és pontos leírással jelezheti ezt az alapítványnak is az info@orszagosallatvedo.hu email címre. A szervezet a közösségi oldaluk segítségével igyekszik megtalálni az elveszett állatokat. Az elveszett állatok felkutatásában sokat segíthet, ha az állatorvosnál leellenőrzik a gazdák a kedvenceikben megtalálható chipadatok pontosságát, de emellett hasznos, ha az állat nyakörvén a gazda telefonszámát feltüntetik. Érdemes már néhány nappal szilveszter előtt a kutyákat pórázon sétáltatni, valamint mérsékelni a hosszú sétákat ebben a néhány napban. A nagyon félős kutyáknak kérhető gyógynövényes nyugtatószer is, amely segít átvészelni ezt az időszakot.A kertben tartott állatok esetében fontos gondoskodni arról, hogy biztonságos, zárt helyen legyenek, javasolt még a kerti kutyákat is beengedni legalább az előszobába vagy a garázsba, és jó, ha a gazda erre az időre nem hagyja magára az állatot. A láncra kötés nem megoldás, hiszen egy rémült kutya akár meg is fojthatja magát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.