Közélet

A népi írókról értekeztek a vásárhelyi Emlékpontban

A népi írókról értekeztek a vásárhelyi Emlékpontban

2019. december 12., csütörtök
A népi írókról értekeztek a vásárhelyi Emlékpontban

Hagyomány, népi írók, nemzeti önismeret címmel rendezett konferenciát a hódmezővásárhelyi Emlékpontban a közgyűjteménnyel együttműködésben a Bálint Sándor Szellemi Örökségéért Alapítvány, a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával.

A konferenciát nyitó előadásában Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat főszerkesztője Tömörkény István Valér a földbe megy című novellája kapcsán elmondta: a modern városlakók nem látják át a társadalomra ható valódi okokat és azok okozatait, míg a falu embere nem menekülhetett a gond, a gondolkodás elől, s arról is szólt, hogy az egyén és a közösség közötti űr Európa keleti országaiban később indult növekedésnek, mint a kontinens nyugati felén. Kovács Imre Attila irodalmár, az Emlékpont munkatársa Németh László Kisebbségben című írását A költő, a raktáros meg a többiek című előadásában több oldalról körbejárva kifejtette: az esszé a harmincas éveket lezárva látott napvilágot, s Németh László dolgozatának tanulsága, hogy a "magyar kisebbség" nem más, mint a magyar népi írók közössége. Mórocz Gábor irodalomtörténész Szabó István novellisztikáját elemző előadását követően a tanácskozást Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum Igazgatója, az Emlékpont intézményvezetője zárta, aki Németh László egyfelvonásos drámája, a Petőfi Mezőberényben kapcsán állította párhuzamba a színdarab íróját és annak főszereplőjét. Petőfi korának sikeres és ünnepelt szerzője volt, művei nemcsak megjelentek, de folklorizálódtak is, míg Németh László darabját 1954-ben, a Rákosi diktatúra idején, túl a békési és hódmezővásárhelyi éveken és a rendőrségi megfigyelésen írta. A színműben az alkotói válságát élő költő élethelyzete hasonlóságot mutat az akkori Németh Lászlóéval. A konferencia végén bemutatták a Hagyomány, népi írók, nemzeti önismeret című, Miklós Péter szerkesztésében megjelent kötetet is, amelyben tizenkét szerző tanulmánya elemzi a címben megjelent témákat és a huszadik századi magyar gondolkodástörténet kulcskérdéseit. A Bálint Sándor Szellemi Örökségéért Alapítvány által szervezett konferenciát és könyv kiadását a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.