Közélet

A délvidéki Lurkóházaknak vitt adományt a megyei kormányhivatal

A délvidéki Lurkóházaknak vitt adományt a megyei kormányhivatal

2019. december 23., hétfő
A délvidéki Lurkóházaknak vitt adományt a megyei kormányhivatal

Ötszáz kilogramm súlyú és hozzávetőleg ezer euró értékű adománnyal járult hozzá a Délvidéken élő, szegény sorsú magyar gyermekek szebb karácsonyához a Csongrád Megyei Kormányhivatal. A szervezet felajánlását még az ünnep előtt sikerült célba juttatni a Poverello Alapítvány által fenntartott, hajdújárási Lurkóházba. A magyar kormány a külhoni magyar gyerekek évének nyilvánította az idei évet, ezért gyűjtött adományokat határon túli gyermekeknek a kormányhivatal.

A hajdújárási székhelyű Poverello Alapítvány ferences szellemiségű non-profit szervezet, a kuratórium elnöke dr. Harmath Károly ferences rendi atya. Az általuk fenntartott Lurkóházak mélyszegénységben élő magyar családok gyermekeit karolják fel. Az alapítvány munkatársai, önkéntesei és adakozói napközbeni gondoskodást nyújtanak 60-80, elsősorban alsó tagozatos gyermeknek. A kicsik a Lurkóházban étkeznek és tisztálkodnak, itt kapnak tiszta ruhát, cipőt, iskolába viszik őket, házi feladatot készítenek velük, fejlesztik a tanulási nehézséggel küzdőket és a tehetségeseket egyaránt.

A kormányhivatal munkatársai olyan dolgokat gyűjtöttek nekik, amelyekre a Lurkóházakban a mindennapi ellátáshoz szükség van: tartós élelmiszert, tisztálkodó- illetve tisztítószereket, jó állapotú gyermekruhákat, cipőket, még használható tanfelszereléseket, könyvet és játékot. A hivatalban két hét alatt összegyűjtött nagy mennyiségű adományt advent utolsó hetében adta át dr. Holubán Csilla, a Szegedi Járási Hivatal vezetője Hajdújáráson. Pletl Regina és Kádár Erzsébet, az alapítvány munkatársai örömmel fogadták a kormányhivatal ajándékát, amely segítséget jelent a Lurkóházak által támogatott 60 gyermek mindennapjainak szebbé tételéhez.

Ez volt a célja annak az adventi jótékonysági estnek is, amelyet Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa szervezett. Csallóközi Eszter főkonzul a rendezvényen dr. Mikecz Péter főigazgatónak megköszönte a Csongrád Megyei Kormányhivatal ajándékát,amely gazdagította az esemény bevételét. Az ott felajánlott, rekord összegű támogatással – mintegy 800.000 dinár (2,3 millió forint) pénzadománnyal – együtt a hivatal is hozzájárult a Lurkóházas gyerekek egész éves ellátáshoz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.