Közélet

12 millióért jutott belvárosi luxuslakáshoz a Szeviép-ügy tanácsvezető bírója!

12 millióért jutott belvárosi luxuslakáshoz a Szeviép-ügy tanácsvezető bírója!

2019. december 17., kedd
12 millióért jutott belvárosi luxuslakáshoz a Szeviép-ügy tanácsvezető bírója!
Nemcsak a Szeviép-ügyben másodfokon felmentő ítéletet hozó bírói tanács tagja, dr. Nóvé Ágnes lehetett összeférhetetlen önkormányzati céges szerződései miatt, hanem a tanácsvezető bíró, dr. Kovalcsik Éva érintettsége is felmerülhet - írja a Pesti Srácok. Alább a PS cikke olvasható. Szeged város vagyonkezelőjének honlapján találtunk rá egy 2015-ös adásvételre. E szerint dr. Kovalcsik Éva Katalinnak adtak el egy ingatlant Szegeden, a Kölcsey utca 4. szám alatt 12,4 millió forintért. Megkerestük a címet és az ingatlan földhivatali tulajdoni lapját. Kiderült, hogy egy 100 négyzetméteres polgári luxuslakásról van szó Szeged szívében, konkrétan a sétálóutca műemlék palotaépületében, ami az adásvételt követően szinte azonnal gazdát cserélt.

AZ ELŐZMÉNYEK: EGY BÍRÓ ÜGYÉBEN MÁR FOLYIK A VIZSGÁLAT, AMIÉRT NEM JELENTETT ÖSSZEFÉRHETETLENSÉGET

Ahogy arról beszámoltunk,

a társadalmat mélyen felháborító másodfokú, felmentő Szeviép-ítélet után kezdtünk kutakodni és egészen

elképesztő összefüggéseket, kapcsolatokat találtunk a Szegedi Törvényszék eljáró bírói körül, amelyek minimum összeférhetetlenséget vetnek fel, hogy más kategóriákról elhamarkodottan ne beszéljünk.

Riportsorozatunk első részében a tanács tagjáról, dr. Nóvé Ágnesről írtuk meg, hogy férjével közösen egy építőipari vállalkozást birtokolnak, amely korábban csak kisebb munkákat végzett, adózás utáni éves eredménye maximum 18 millió forint volt, ám a Szeviép-ügy másodfokú eljárása előtt három önkormányzati munkát is kaptak, a legnagyobbat, egy 750 milliós kivitelezést egy másik céggel konzorciumban. A három megbízásól az ÉPTÁRKER Kft. több bevételhez jutott néhány hetes munkával, mint máskor egy egész év alatt. Mint ismert, az alvállalkozókat, bedolgozókat legalább hatmilliárd forinttal megkárosító Szeviép-vezérek Botka László baloldali polgármester fő kedvezményezetti köréhez tartoztak és ezer szálon kötődnek a helyi, illetve országos MSZP-hez és általában Gyurcsány Ferenc köreihez.

Kovalcsik, mellette Nóvé Ágnes ítélkeznek – Fotó: PS

Törvény mondja ki, hogy bíró nem lehet gazdasági társaság korlátlan felelősségű tagja. Nóvé Ágnes esetében ugyan nem korlátlan a felelősség, hiszen csak felerészben tulajdonosa a cégnek, csakhogy a másik tulajdonos a férje, erről viszont nem rendelkezik részletesen a bírók jogállásáról szóló törvény. Egyszóval egy jogi kiskaput használhattak ki, hogy teletömjék a zsebüket, mielőtt az építőipari vállalkozó-bíró fel nem mentette az évtized egyik legnagyobb gazdasági bűncselekményének vádlottait.

A Szegedi Törvényszék megkeresésünkre küldött válaszából kiderül, hogy a Szeviép-ügyben eljáró bírói tanács egyik tagja sem jelentett összeférhetetlenséget.

Ezt az ügyet a cikkünk nyomán már vizsgálják. Az Országos Bírói Hivatal elnöke, Senyei György Barna ma jelentéstételre és igazgatási vizsgálat lefolytatására kötelezte a Szegedi Törvényszék elnökét. A törvényszék közölte, hogy elindították a belső vizsgálatot.

LUXUS PALOTALAKÁS BAGÓÉRT AZ ÖNKORMÁNYZATTÓL, A SZEGEDI BÍRÓN KERESZTÜL AZ EGYIK LEGGAZDAGABB VÁLLALKOZÓNAK

A Szeviép-ügy másodfokú ítélethirdetéséről szóló tudósításunk alatt kommentben egy olvasónk jelezte, hogy érdemes megvizsgálnunk a szegedi ingatlankezelő honlapját. És valóban… A közérdekű adatok között megtaláltuk az értékesített ingatlanok listáját.

A vevők között dr. Kovalcsik Évát, a Szegedi Törvényszék tanácsvezető bíróját

, aki hosszasan érvelt a minap a felmentő ítélet kihirdetését követően, miért nem lehet kétséget kizáróan megállapítani a csődbűncselekményt, amikor a vád tételesen felmutatta, hogy a fizetésképtelenséget jelentő Szeviép folyamatosan fizetett milliós-százmilliós kölcsönöket saját érdekeltségeikbe tartozó cégeknek, így mire a csődbiztos megérkezett, már üres volt a kassza. Az

IKV Zrt. saját közérdekű adati szerint 2015. november 26-án adták el a Kölcsey utca 4. szám alatti ingatlant Dr. Kovalcsik Éva Katalinnak. Igen a bírónőnek. 12 millió 406 ezer 800 forintért.

Mutatjuk:

KÖLCSEY ÚT 4, AZAZ WAGNER PALOTA!

A cím és a vételár a Szegedet ismerőkben rögtön felveti a kíváncsiságot,

vajon milyen ingatlan lehet a város szívében, amit ennyi pénzért vertek dobra a város vagyonából.

A Kölcsey utca ugyanis konkrétan Szeged szíve,

a belváros legfrekventáltabb része.

2010 májusára a belvárosi rehabilitáció keretében a Kölcsey utcát is felújították. Ez lett a város új korzója, keresztezve a híres Kárász utcát. Az akkori tudósításokból kiderül, hogy az egész utca díszburkolatot, új padokat, fákat kapott, de a közműveket is kicserélték. Mindezzel jelentősen felértékelték az addig sem olcsó itteni ingatlanokat.

Kimentünk a címre, ami csak fokozta a megdöbbenésünket. A 4-es szám ugyanis nem más minta Kölcsey-Kárász utca sarkán álló impozáns műemlék épület, a

“Wagner palota”.

Az 1905-ben épült híres lakóházról történelmi portálok is megemlékeznek, ugyanis

a város egyik legszebb szecessziós épülete.

Régi polgári ház, hatalmas belmagassággal,intarziás ablakokkal Szeged belvárosának dísze, ami lakóházként funkcionál.

Benneklasszikus polgári lakások találhatók, luxuskivitelben.

Kívül-belül felújítva a Wagner palota

Ráadásul nemcsak a Kölcsey utca mint korzó lett teljesen felújítva, hanem maga a Wagner palota is.

A Délmagyar egy 2008-as cikke szerint

“aváros és az adófizetők többéves erőfeszítésének köszönhetően a sétálóutca régi épületeit külső jegyeiket meghagyva felújították”.

Új korzó palotával… Fotó: PS

NEM KEVESEBB MINT 100 NÉGYZETMÉTER A BÍRÓNŐNEK ÁTPASSZOLT LAKÁS

Ezek után kíváncsiak voltunk, mit találunk az önkormányzat által 2015 végén bagóért elpasszolt ingatlan tulajdoni lapján.Először is 100 négyzetméter alapterületet.

Ekkora, teljesen felújított polgári lakást vásárolt meg Kovalcsik Éva bírónő Szeged város önkormányzatától, méghozzá egy történelmi jelentőségű palotában, kevesebb mint 12 és félmillió forintért.

A bírónő rögtön az első emeleten szerzett lakást a házban – Fotó: PS

A tulajdoni lapról az is kiderül, hogy a bírónő

mindösszesen 8 napig volt a luxuslakás tulajdonosa, majd tovább is adta Szeged egyik ismert gazdag vállalkozójának.

Hogy mennyiért, az talány – az már nem közérdekű adat, hogy mennyit keresett a vevő a város vagyonán.

A tulajdoni lap első oldala mutatja, mekkora a lakás
A 2. oldal a bírónőt, mint vevőt
A 3. oldalon látszik, hogy 8 nap múlva el is adta a lakást

50 MILLIÓT IS ÉRHET MA A BÍRÓNŐNEK ELKÓTYAVETYÉLT PALOTALAKÁS

Rákerestünk, milyen áron kínálnak ma lakásokat az épületben vagy annak környékén akár megvételre, akár bérletre. Élő ingatlanhirdetésekből az látszik, hogy

15 millió alatt legfeljebb egy kisebb panelt lehet venni a város peremén. A nagyobb belvárosi lakások 30 milliónál kezdődnek.

Találtunk bérletre kínált lakást ugyanebben a házban, igaz egy kicsit nagyobbat, 265 000 forintos bérleti díjért. A hirdetésekben is kiemelik, hogy az egész épület teljesen átépített polgári ház, minden elemében új és modern.

Hatalmas belmagasság, díszített falak – a Wagner palota a város legszebb szecessziós épülete – Fotó: PS

De találtunk ugyanitt 56 négyzetméteres lakást is 190 ezres havi bérleti díjért. A Kölcsey utcában, sőt az egész belvárosban 60-70 négyzetméteres lakásokat kínálnak 30 millió forint körüli áron.

83 négyzetméteres társasházi lakás bérleti jogát hirdetik 10 millió forintért, alig kevesebbért, mint amennyiért a bírónő a felújított palotában 100 négyzetmétert és tulajdonjogot szerzett.

Családtag bérelhette korábban a luxuslakást, de Kovalcsik bírónő vette meg A szóban forgó lakás kapucsengőjén még mindig szerepel egy vezetéknév, aki a házban lakók szerint Kovalcsik Éva bírónő rokona volt, ő lehetett az önkormányzati lakás korábbi bérlője, a vevő mégis a bírónő lett.

A házban lakók azt mondták, Kovalcsik Évát nem is látták itt soha. Évek óta albérlők lakják a hatalmas polgári lakást.

MEGKÉRDEZTÜK A SZEGEDI ÖNKORMÁNYZATOT, VAN-E MÉG ELADÓ A 12 MILLIÓS PALOTALAKÁSBÓL?

Megkerestük a szegedi önkormányzat jegyzőjét és megkérdeztük, mi indokolta, hogy

a piaci ár töredékéért adják el a város vagyonát képező ingatlant egy, a városhoz köthető kényes ügyekben ítélkező, magas rangú bírónak?

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy hány lakást adtak el a felújított belvárosi palotaházakban – e tárgyban közérdekű adatigényléssel éltünk.Azt a kérdést is feltettük, hogy hirdették-e a lakást vagy milyen úton került a szegedi bíró tulajdonába? Stílszerűen megkérdeztük, hogy van-e még a 12 milliós belvárosi palotalakásból, mert ha igen, az bennünket is érdekelne… Újabb megkeresést küldtünk a Szegedi Törvényszéknek is. Tőlük azt kérdeztük, bírójuk milyen úton jutott hozzá a piaci ár töredékéért egy szegedi belvárosi önkormányzati lakáshoz és egy ilyen kimagaslóan jó vétel után a bírónő meglátásuk szerint nem tekinthető-e összeférhetetlennek olyan ügyekben, amelyekben a szegedi önkormányzat, illetve annak beszállítói ülnek a vádlottak padján?

PÁR HÓNAPIG BÍRÁSKODIK MÉG KOVALCSIK ÉVA, AZTÁN NYUGDÍJBA KÉNYSZERÜL

Az már csak slusszpoén, hogy Kovalcsik Éva Katalin bírónő éppen a minap kapta meg a nyugdíjkorhatár elérése miatti felmentését. Szóval már csak néhány hónapot bíráskodhat. A

Fidesz-kormányok által leszállított bírói korhatár után komoly lázadási hullám is indult. Mind a mai napig szidják a Fideszt, amiért ezzel szerintük a jogállamiság csorbát szenvedett.

160 magyar bíró fordult Strasbourghoz panaszra, nem tudjuk, hogy Kovalcsik bírónő köztük volt-e. De nem lennénk meglepve…

A kiemelt képen a botrányos lakásügylet érintettje, Kovalcsik bírónő látható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.