Hírzóna

Kincses Gyula lett a Magyar Orvosi Kamara új elnöke

Kincses Gyula lett a Magyar Orvosi Kamara új elnöke

2019. november 30., szombat
Kincses Gyula lett a Magyar Orvosi Kamara új elnöke

A kamara tisztújító küldöttközgyűlésén szombaton a jelenlévő küldöttek 202 szavazattal támogatták az új elnököt, míg Éger István korábbi elnök 120 szavazatot kapott.

Kincses Gyula a megválasztása után tartott sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a direkt politikai nyomásgyakorlástól tartózkodni fognak, de ami nem jó a betegeknek és a szakmának, azt szóvá fogják tenni. Keményebbek leszünk a tárgyalásokban, de a reformokban együttműködők - emelte ki az új elnök, aki úgy fogalmazott, hogy nem "látványpékséget" szeretne működtetni. Tisztességet, betegbarát, hálapénzmentes egészségügyet szeretnénk - mondta. Kincses Gyula a jövőre nézve koherens munkát ígért, és azt szeretné, ha a kamara egy valódi köztestület lenne, mert a szervezet eddigi működése inkább egy szakszervezethez hasonlított. "Vissza kell adni azt a lehetőséget, hogy az egészségpolitika meghatározó tényezője legyen az orvosi kamara" - emelte ki. A frissen megválasztott elnök közölte, a tagság elfogadott egy fontos határozatot, amelyben felhatalmazta az elnökséget arra, hogy az eredménytelen bértárgyalások kapcsán kezdje meg annak felmérését, hogyan lehet a tárgyalásokat felgyorsítani, vagy eredményességét kikényszeríteni. Álmos Péter, a MOK új alelnöke a bérrendezést érintve azt mondta, érzik a nyomást a tagság felől, de kapkodni nem fognak, azonban határozott lépést fognak tenni a kérdésben. Ezzel kapcsolatban elmondta, konzultálnak a kamara jogászaival, hogy az orvosi kamara kezdje el tisztázni egy egészségügyi sztrájk feltételrendszerét. Az alelnök azonban úgy vélte, hogy sztrájkra nem lesz szükség, az önkéntesen vállalt túlmunka visszamondásának lehetősége véleménye szerint elég a nyomásgyakorlásra. A MOK két új alelnöke Lénárd Rita belgyógyász és Álmos Péter szegedi pszichiáter lett, a fogorvosi alelnöki tisztséget Nagy Ákos tölti be. A kamara főtitkára Kárász Anikó fogorvos lett. Kincses Gyula fül-orr-gégész 16 év után veszi át a kamara vezetését Éger Istvántól. Az új kamarai vezető 1990-ben MDF-es színekben parlamenti képviselő lett, 1998-2002 között az első Orbán-kormány alatt a Miniszterelnöki Hivatalban, a Kormányzati Stratégiai Elemző Központban, majd a miniszteri kabinetben, kormányfőtanácsadóként dolgozott. 2001-2010-ig a MEDINFO-t, majd utódszervezetét, az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézetet vezette, közben 2007 októberétől 2008 májusáig egészségügyi államtitkár, 1993-tól 2013-ig az Egészségügyi Informatikai Szakmai Kollégium tagja, elnöke, titkára.

(MTI, kiemelt képünk forrása: nepszava.hu)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.