Közélet

Egy hónap alatt egy tonna szemetet gyűjtöttek a szegedi kormányhivatal munkatársai

Egy hónap alatt egy tonna szemetet gyűjtöttek a szegedi kormányhivatal munkatársai

2019. november 25., hétfő
Egy hónap alatt egy tonna szemetet gyűjtöttek a szegedi kormányhivatal munkatársai
Szelektíven gyűjtötték a műanyag hulladékot október közepétől november közepéig a Csongrád Megyei Kormányhivatal szegedi, központi épületében dolgozók. A cél az volt, hogy kiderüljön, ez idő alatt mekkora hulladékmennyiség termelődik, amelyet aztán újra lehet hasznosítani. A hivatal munkatársai ezzel a kezdeményezéssel az Európai Hulladékcsökkentési Hét akciójához csatlakoztak.

Egy hónap alatt mintegy ezer kilogramm műanyaghulladékot szállítottak el az épületből. A tetemes mennyiség átadásakor Juhász Tünde elmondta: környezetvédelmi hatóságként a hivatalnak nemcsak a jogszabályok betartatása a feladata, hanem az is, hogy példát mutató kezdeményezésekkel hívja fel a figyelmet a környezetvédelem ügyére. A kormánymegbízott hozzátette: egy európai lakos naponta 1,3 kilogramm szemetet termel, hazánk szerencsére még nem éri el ezen a téren az uniós átlagot, de eljött a környezettudatosabb gondolkodás és cselekvés ideje. Az a több mint 500 munkatárs, aki az épületben tölti mindennapjait, többnyire ásványvizes palackokkal és egyszer használatos ételdobozokkal töltötte meg a PET gyűjtőedényt – ismertette Juhász Tünde. A kormánymegbízott hangsúlyozta: a gyűjtést a továbbiakban is folytatni fogják, és igyekeznek kiterjeszteni a teljes szervezetre. Jéga Szabó Ferenc elmondta: a műanyaghulladék Szegedről először Karcagra kerül, ott készül a visszagyűjtött üdítős és ásványvizes PET-palackokból olyan granulátum, amelyből újra élelmiszer csomagolására használható anyag gyártható. Ezt a műveletet viszont már Albertirsán végzik, itt lesz a műanyaggranulátumból kész, a boltok polcaira kerülő PET-palack – tette hozzá a gyűjtőedényeket biztosító és a szállítást végző vállalat ügyvezetője. A megyei kormányhivatal ezzel az akcióval csatlakozott az Európai Bizottság hulladékcsökkentő kampányához, az Európai Hulladékcsökkentési Héthez (European Week for Waste Reduction, EWWR). Az Európai Hulladékcsökkentési Hét idén 2019. november 16–24. között zajlik, és a célja, hogy hulladékcsökkentési akcióötletekkel javítsa a környezeti terhelést. A kezdeményezés keretében, a kontinens egészén, önkéntesek saját ötleteiket megvalósítva hívják fel a figyelmet a hulladék keletkezésének megelőzésére, a hulladékmennyiség csökkentésének fontosságára, valamint a már hulladékká vált anyagok újrahasznosítására, az ezt segítő szelektív hulladékgyűjtés hatékonyabb kihasználására.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.