Közélet

A szovjetek által meghurcolt nőkről szóló könyvet mutattak be Vásárhelyen

A szovjetek által meghurcolt nőkről szóló könyvet mutattak be Vásárhelyen

2019. november 27., szerda
A szovjetek által meghurcolt nőkről szóló könyvet mutattak be Vásárhelyen

A Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapjához kapcsolódva mutatták be a hódmezővásárhelyi Emlékpontban a

Szabadság helyett erőszak. Magyar női sorsok 1944-1945-ben címmel, az azonos címmel megrendezett konferencián elhangzott előadásokból összeállított kötetet. A szovjet hadsereg katonái által elkövetett erőszak áldozatává vált, valamint a málenkij robotra és a gulágokra elhurcolt Kárpát-medencei magyar nők történetei napvilágra csak az elmúlt évtizedben kerülhettek.

Erről Nagyné Pintér Jolán

,

aGulágokban Elpusztultak Emlékének Megörökítésére Alapítvány elnöke szólt, akinek szülei mindketten egy évtizedet töltöttek rabszolgaként a Szovjetunióban. Negyvenévnyi hallgatás után beszélhettek először az embertelen körülményekről, a teljes kiszolgáltatottságról, a generációkon átívelő traumákat okozó megaláztatottságról. Kovács Emőke

,

a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár tudományos munkatársa szólt arról, hogy a 2018-ban megrendezett konferencián elhangzott, s a kötetben olvasható előadások mellett olyan művészeti alkotások is igyekeznek az élményeket feldolgozni, mint Zsigmond Dezső A Sátán fattya című alkotása, vagy a film főszereplője, Gera Marina által napokban Emmy-díjat kiérdemelt, Az örök tél című film.

– Ezek a nők ítélet nélkül kerültek az ötezer munkatábor valamelyikébe, amelyekbe összesen egymilliónyi, első sorban magyar és német nemzetiségű embert, közöttük kétszázezer nőt vittek ingyenes munkavégzésre – fogalmazta meg a Kárpát-aljáról érkezett Gulág-kutató, Dupka György. A szakértő elmesélte az egyik, a Huszt melletti Visk településen élő család történetét. A 14 éves lányt a hozzájuk betérő, részeg szovjet tiszt megerőszakolta, akit a közben hazatérő apa baltával megölt. A férfi elmenekült, Romániába emigrált, azonban a szovjet titkosszolgálat, az NKVD magát az áldozatot, a 14 éves lányt és testvérét fogta el, s hogy büntetést nyerjen az erőszakos tiszten elkövetett cselekedet, őket vitték Szibériába. A kutató hangsúlyozta: a történetek elmesélői ma már nem félnek elmondani a velük megesetteket, s többségük fontosnak tartja, hogy nyilvánosságra kerüljenek a rémtettek, amelyek igazolják: a kommunizmus nevében ugyanúgy nemzetiségi alapon vette el az emberek életét, vagy nyomorította meg őket, mint ahogyan az a nácizmus zászlói alatt történt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.