Hírzóna

Vádat emeltek Szegeden a hamis útleveleket használó embercsempész ellen

Vádat emeltek Szegeden a hamis útleveleket használó embercsempész ellen

2019. október 2., szerda
Vádat emeltek Szegeden a hamis útleveleket használó embercsempész ellen

A Szegedi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a magyar–szerb kettős állampolgár férfival szemben, aki 2019 áprilisában két alkalommal nyújtott segítséget külföldi állampolgároknak ahhoz, hogy Szerbia területéről Magyarországra jogosulatlanul belépjenek - közölte a vádhatóság.

A vád szerint a vádlott 2019 áprilisában Szerbiában megállapodott egy ismeretlen személlyel abban, hogy külföldieket szállít Szerbiából Magyarországra. A megbízó átadott egy gépkocsit erre a célra a vádlottnak. Az elkövető április 5-én, az esti órákban Szerbiában felvett a kocsiba két személyt, akik a szerb határ előtt az autóból kiszálltak, és a szerb határt gyalogosan megkerülték. Ezután visszaszálltak a kocsiba, majd a vádlott a magyar határon belépett velük az országba. Az ellenőrzés során a vádlott a külföldi személyek kapcsán más személyek részére kiállított eredeti szerb útleveleket adott át.

A vád szerint az elkövető április 7-én ugyanezzel a módszerrel további két személyt próbált az országba behozni, de a rendőrök a határátkelőnél feltartóztatták és észlelték, hogy a szállított személyek Magyarországon való tartózkodásukat igazolni nem tudják, az útleveleket nem az ő részükre állították ki.

A vádlott mindkét alkalommal tisztában volt azzal, hogy a szállított személyek jogszerűen nem léphetnek be az ország területére, valamint azzal is, hogy az ellenőrzésnél átadott szerb útlevelek más személyek részére szólnak. A vádlott így segítséget nyújtott a magyar–szerb határ jogszabályi rendelkezések megszegésével történő átlépéséhez, valamint más nevére szóló valódi közokiratot jogosulatlanul használt fel.

A Szegedi Járási Ügyészség a letartóztatásban lévő, ötvenhat éves elkövetőt több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettével és közokirat-hamisítás bűntettével vádolja. Az ügyészség a vádlottal szemben börtönbüntetés kiszabását, valamint közügyek gyakorlásától történő eltiltását indítványozza.

A 2018. július 1-jétől hatályos büntetőeljárási törvény lehetővé tette, hogy az ügyész a vádiratban, arra az esetre, ha a vádlott a bíróság előtt beismerő vallomást tesz, indítványt tegyen a kiszabandó büntetés pontos mértékére. Ebben az ügyben az ügyészség a vádlott beismerése esetén 3 év 4 hónap börtönbüntetés kiszabását, valamint a közügyek gyakorlásától 5 évre történő eltiltását indítványozta.

A vádlott bűnösségének kérdésében a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.