Hírzóna

Több száz rendezvénnyel készülnek a magyar tudomány ünnepére

Több száz rendezvénnyel készülnek a magyar tudomány ünnepére

2019. október 12., szombat
Több száz rendezvénnyel készülnek a magyar tudomány ünnepére

A magyar tudomány ünnepe alkalmából ebben az évben is az egész országra kiterjedő, egy hónapon át tartó programsorozattal, több száz rendezvénnyel, előadással várják a szervezők az érdeklődőket november 4-től.

Mi köze a kék színnek a párválasztáshoz? Kell-e tartanunk vulkánkitöréstől a szomszédban? Hogyan oltja a tudásszomjat egy attoszekundumos forrás? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre is választ kaphat, aki ellátogat a rendezvénysorozat előadásaira - olvasható az MTA honlapján. A program kiemelt eseményei az MTA Székház Dísztermében este 18 órától kezdődő ismeretterjesztő előadások lesznek. A részvétel minden programon, előadáson ingyenes, de a férőhelyek korlátozott száma miatt előzetes regisztráció szükséges. Az idei rendezvénysorozat nyitóelőadásán, november 4-én, a veszprémi Pannon Egyetemen Abonyi János vezeti be a hallgatóságot a mindannyiunkat körülvevő, összekapcsolódott és összefonódott rendszerek világába. Az előadást élőben közvetítik az Akadémia honlapján. A kiemelt események között Repülő ékszerek: nanoszerkezetek lepkeszárnyon a fizika és a biológia között címmel Biró László Péter ismeretterjesztő előadása hallható november 5-én az MTA Dísztermében. Másnap este a Lépten-nyomon geológia: A Kárpát-medence tűzhányói című filmet láthatja a közönség ugyanott. A földtani múltunkról szóló film vetítését követően Mosonyi Szabolcs filmrendezővel és Harangi Szabolcs vulkanológussal lesz beszélgetés. November 7-én A körforgásos gazdaság különböző aspektusai címmel Fogarassy Csaba és Szabó Gábor tart előadást, amely az egész világot sűrűn behálózó ellátási láncok elkerülhetetlen átalakításáról, a körforgásos gazdaság bevezetésének szükségességéről szól. Ezt követően november 11-én az ökológia és a mezőgazdaság a mérnöki és társadalomtudományok konstruktív párbeszédén alapuló jövőjéről szól Neményi Miklós előadása. Másnap, Élet a pixelek mögött: mesterséges intelligencia a rákkutatásban és biológiában címmel Horváth Péter ismeretterjesztő előadását hallgathatja a közönség az MTA Dísztermében.

November 13-i előadásában Varjú Katalin, a szegedi ELI-ALPS (Extreme Light Infrastructure - Attosecond Light Pulse Source) lézeres kutatóintézet megbízott kutatási technológiai igazgatója nyújt áttekintést a nagy intenzitású lézerrendszerek kulcsfontosságú elemeiről, alkalmazási területeiről, különös tekintettel az attoszekundumos tudomány nyújtotta lehetőségekre.

A szakirodalom szerint három tényező határozza meg a nők érvényesülését a tudományos pályán: a család, az oktatási rendszer és a munkahely. E három tényezővel összefüggésben mondanak el egy-egy személyes történetet a Nők a Tudományban idei rendezvényén az Akadémia idén megválasztott női levelező tagjai november 13-án délelőtt. November 14-én Legyőzhető-e a szkizofrénia? címmel egy új magyar gyógyszer történetéről tart előadást Greiner István. A rendezvénysorozat teljes programja megtalálható a tudomanyunnep.hu oldalon. MTI (Kiemelt képünk illusztráció)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.