Közélet

Szegeden is egyre több helyen gyűjtenek az SMA-beteg Leventének

Szegeden is egyre több helyen gyűjtenek az SMA-beteg Leventének

2019. október 25., péntek
Szegeden is egyre több helyen gyűjtenek az SMA-beteg Leventének

Zentének már összegyűjtötték adományokból azt a 700 millió forintot, ami a kisfiú meglehetősen ritka betegségének, az úgynevezett SMA-nak kezeléséhez szükséges, most sorstársának, Leventének indult gyűjtés, Szegeden is már egyre több helyen fogadják a pénzadományokat.

Szinte az egész ország megmozdult akkor, amikor kiderült, hogy Zentének, az SMA-beteg kisfiúnak 700 millió forintra van szüksége, hogy megkaphassa életmentő gyógyszerét. A gyűjtés eredményre vezetett, és összejött a világ egyik legdrágább gyógyszerének megvásárlásához szükséges összeg. Az SMA-t (a betegségről bővebben lásd keretes írásunk) jelenleg a gyógyíthatatlan betegségek közé sorolják, az utóbbi évtizedekben azonban a gyógyszeripari fejlesztések eredményeképp felcsillant egy reménysugár a betegek előtt, a gond csak az, hogy a medicina megfizethetetlenül drága, megszerezni szinte csak társadalmi összefogással lehet. Az egyszeri infúziós kezelést ráadásul csak kétéves kor alatt kaphatják meg a betegek, így tehát az idővel is meg kell küzdeni, a pénznek addig kell összejönni, amíg a beteg be nem tölti második életévét.

A spinális izomatrófia (SMA – Spinal Muscular Atrophy), más néven gerinceredetű izomsorvadás genetikai betegség, amelyet az SMN-1 génben keletkező mutációk okoznak. Az SMN-génvesztés (deléció) a gerincvelőben elhelyezkedő mozgatósejtek pusztulásával jár, aminek következtében fokozatosan romló, petyhüdt bénulás alakul ki. A tünetek megjelenésének ideje, súlyossága és a túlélési kilátások alapján gyermekkorban 3 típust különítenek el: - Az I-es típusban, ami egyben a legsúlyosabb, a tünetek már az első élethónapokban megmutatkoznak nagyfokú izomgyengeség formájában, sőt már esetenként a méhen belüli renyhébb magzatmozgás is gyanúkeltő lehet. - A II. típus az első életév második felében jelentkezik, főként az alsó végtagok gyengeségével lehet kórjelző. - A III. típus a második életév körül kezdődik hasonló tünetekkel, de sokkal lassabb a tünetek kialakulása. A betegségnek létezik felnőttkori, sokkal enyhébb tünetekkel járó formája is, ez az SMA IV. típus. (nosalty.hu)

A kezelés a hiányzó SMN-1 gént pótolja, beindítja a fehérjeszintézist, ezáltal csökkenti az izomsorvadást, a beteg állapota javulni kezd. Zente után most sorstársának,

Leventének indult gyűjtés

. A legnépszerűbb közösségi oldalon jótékonysági liciteken próbálnak neki pénzt szerezni, de kereskedelmi egységekben is folytatják a gyűjtést.

Szegeden is egyre több helyen fogadják a pénzadományokat, a többi között a Lilett Kávézó és Nasizóban, a Pixel Bár és Kávézóban, illetve a Makkoserdősor 2. szám alatt található zöldségesnél.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.