Kultúra

Minisztériumi támogatást kapott a szentesi Koszta-múzeum két kiállítása

Minisztériumi támogatást kapott a szentesi Koszta-múzeum két kiállítása

2019. október 24., csütörtök
Minisztériumi támogatást kapott a szentesi Koszta-múzeum két kiállítása

Minisztériumi támogatást kapott a szentesi Koszta József Múzeum Farkas Bertalan 1980-as űrutazását és az 1989-es temesvári eseményeket bemutató kiállítása - jelentette be Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériuma közigazgatási államtitkára csütörtökön.

A minisztérium közleménye szerint a két tárlatot a tárca a Nemzeti Kulturális Alapból (NKA) 6,5 millió forinttal támogatta. A közgyűjtemény az elmúlt esztendőkben további 7,3 millió forint támogatásban részesült, szintén az NKA terhére. Az államtitkár kifejtette: amíg 2010-ben a központi költségvetés 172 milliárd forinttal támogatta a kulturális ágazatot, ez az összeg a jövő évi büdzsében már 578 milliárd forint lesz, amely európai összehasonlításban is kiemelkedő.

A politikus úgy fogalmazott, hogy a nemzeti kultúránk gazdag hozzájárulás Európa sokszínűségéhez. A kulturális értékek a nemzet közös örökségét képezik, amelynek védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára való megőrzése az állam és mindenki kötelessége.

Az első magyar űrutazásról és az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan életútjáról nyáron nyílt interaktív, ismeretterjesztő kiállítás november közepéig látható a szentesi múzeumban. December elejétől pedig a temesvári forradalom harmincadik évfordulója alkalmából rendezendő tárlat várja a látogatókat. Farkas László múzeumigazgató az MTI-nek elmondta, hogy ez utóbbi tárlat a megye múzeumainak összefogásával jön létre, a közgyűjtemények együtt elevenítik föl, hogy a szentesi, hódmezővásárhelyi, szegedi és makói emberek miként nyújtottak segítséget 1989-ben a határ túloldalán élőknek. A három évtizeddel ezelőtti eseményekről dokumentumfilm készül, melyet tavasszal mutatnak be. A tárlat Szentesen jövő nyárig látható, anyagát pedig Aradon és Temesváron is bemutatják majd.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.