Hírzóna

Fülöp Attila: A családközpontú gyermekvédelem kialakítása a cél

Fülöp Attila: A családközpontú gyermekvédelem kialakítása a cél

2019. október 5., szombat
Fülöp Attila: A családközpontú gyermekvédelem kialakítása a cél

A kormány célja a családközpontú gyermekvédelem kialakítása és erősítése - jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára egy nevelőszülői családnál tett látogatásán szombaton, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Mátészalkán.

Fülöp Attila emlékeztetett, a gyermekvédelem rendszerében országosan 23 ezer gyermek van, közülük körülbelül 15-16 ezren élnek nevelőszülőknél. A gyermekotthonokban nyolcezer gyerek lakik, de szeretnék elérni, hogy lehetőség szerint ezek a gyerekek is családoknál nevelkedjenek - tette hozzá. Az államtitkár szavai szerint körülbelül 5800 nevelőszülő van jelenleg Magyarországon, többségük idősebb ember, de egyre több fiatal is vállalja ezt a küldetést. A nevelőszülők anyagi támogatását érintően elmondta, az elmúlt időszakban növekedtek a számukra adható juttatások, 2014-ben foglalkoztatási jogviszony lett a nevelőszülői hivatás, 2020 januárjától pedig bevezetik a nevelőszülői gyedet is. Minden gyermeknek joga van családokban felnevelkedni, csak erős nemzet és erős közösség tud biztonságot adni azoknak a gyerekeknek, akiknek valamiért hátrányból kellett indulniuk, vagy úgy hozta az élet, hogy segíteni és támogatni kell őket - fogalmazott. Fülöp Attila az MTI kérdésére elmondta, folyamatos a nevelőszülői hálózat fejlesztése, erre uniós forrásból mintegy 1,2 milliárd forintot fordítottak az elmúlt két évben. Ebben a programban a szakmai képzések és a szakmafejlesztés mellett tárgyi eszközök beszerzésére is lehetőség volt, a támogatásból mindennapos használati tárgyakat, például hűtőszekrényt és mosógépet vásárolhattak a nevelőszülők - tette hozzá az államtitkár.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.