Politika

Elkezdődött a 2024-ig tartó önkormányzati ciklus Szegeden

Elkezdődött a 2024-ig tartó önkormányzati ciklus Szegeden

2019. október 25., péntek
Elkezdődött a 2024-ig tartó önkormányzati ciklus Szegeden

Az alpolgármesterek megválasztásával kezdődött a 2019-2024-es önkormányzati ciklus pénteken Szegeden. Szabó Bálint egymillió forintnyi készpénzt adott Botka Lászlónak sérelemdíjként.

A Himnuszt Zalánki Rita kíséretével énekelték el a jelenlévők, ezt követően Fekete Gizi, a Szegedi Nemzeti Színház örökös tagja Juhász Gyula versét szavalta el. Antal Tamás, a helyi választási bizottság elnöke ismertette az október 13-i önkormányzati választás eredményeit, ezután a képviselők letették esküjüket. Ezután Gyüdi Sándor vezényletével a Szegedi Nemzeti Színház énekkara az Ünnepi kórust énekelte el Verdi Nabucco című darabjábóll. Ezt követte Botka László eskütétele, majd Réti Attila operaénekes Erkel Ferenc Bánk bán című operájából énekelte el a Hazám, hazámat.

A polgármester ünnepi beszédében elmondta, mindenkivel együttműködik, akinek a szegediek boldogulása a legfontosabb.

"Hiszem, hogy akiket a választók most felhatalmaztak, mind ilyenek.Rászolgáltak a bizalomra és jól fognak tudni élni vele" – fogalmazott Botka.

"Az előttünk álló feladat legalább olyan embert próbáló lesz, mint az eddigi volt. Hiszen fel kell készítenünk Szegedet a jövő társadalmi és természeti kihívásaira" – mondta, majd a fejlesztendő területek között az oktatást és az egészségügyet említette. Ezután bemutatta alpolgármesterjelöltjeit, Szécsényi Rózsát és Nagy Sándort, valamint tanácsnokait, Joób Mártont, Mihálik Edvint és Fodor Antalt. A közgyűlés ünnepi része a Szózat eléneklésével ért véget.

Alakuló közgyűlés lévén csak bejelentést tehettek a képviselők a napirendi pontok előtt.

Haág Zalán bejelentette, hogy megalakult a KDNP-frakció, amelynek további tagjai Kothencz János és Mihálffy Béla. A Fidesz-frakció megalakulását az azt vezető Tápai Péter jelentette be, további tagok Bartók Csaba, Chovanecz Kata, Halkó Pál és Korponyai Ernő. Az ellenzéki pártok közgyűlési frakciói is megalakultak, kivéve a DK-é, amelynek megalakulása a következő ülésre várható.

Szabó Bálint első és egyben utolsó napirend előtti felszólalásában arról beszélt, hogy az SZMSZ-módosítás kizárhatja őt a napirend előtti felszólalásokból, hiszen nem tud frakciót alapítani egyedüli képviselőként, ezért módosítást indítványoz. Továbbá azt sérelmezte, hogy Botka László két hét alatt egyszer sem kereste meg a jogászt személyes egyeztetésért. Erre válaszul a polgármester elmondta, egy feladata volt Szabónak az elmúlt időszakban, hogy tőle bocsánatot kérjen és a rágalmaiért egymillió forintot elutaljon, amely összeget Botka karitatív célokra fordít. A napirendi pontok megszavazását követően ismét Szabó kért szót.

"Amennyiben egymillió forint az ára az együttműködésnek, így azt most odaadom" – mondta, majd egy műanyag irattartóban egymillió forintot vitt – 20 ezer forintos címletekben –Botka asztalához. "Ez mi? Vigye ezt innen és a törvényes úton fizesse ki a pénzt!" – szólt Botka.

Szabó SZMSZ-t érintő előterjesztő módosítását ezután egy igen, 23 nem és két tartózkodás mellett elutasította a közgyűlés, a rendelet elfogadását ugyanakkor 24-en szavazták meg két nem szavazat mellett. "Az az SZMSZ, amelyet most önök megszavaztak, három alpolgármesteri posztot tartalmaz" – világított rá Szabó, hogy Botka ezzel szemben csak két embert jelölt.

"Kit jelöl harmadik alpolgármesterként?" – kérdezte a jogász, mire Botka csupán annyit mondott, hogy még nem döntötte el.

Mielőtt megkezdődhetett volna a szavazás az alpolgármesterjelöltekről, Botka Mészáros Tamás és Kovács Tamás képviselőket megkérte, hogy Szabó Bálintnak vigyék vissza a pénzt. A szünet után Ménesi Imre ismertette a szavazás eredményét: 24 érvényes és két érvénytelen szavazat érkezett. Nagy Sándor 19, Szécsényi Rózsa pedig 24 szavazatot kapott. Ezt követően a bizottsági tagokról, a szeptember 9-i viharkár miatti vis maior támogatási pályázatról, illetve a külsős bizottsági tagokról döntött a közgyűlés.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.