Közélet

Csendben válik az enyészet martalékává a Szőke Tisza

Csendben válik az enyészet martalékává a Szőke Tisza

2019. október 24., csütörtök
Csendben válik az enyészet martalékává a Szőke Tisza

A 2012-ben elsüllyedt luxushajó az ősz színeibe burkolózva várja sorsát a téli kikötőben Szegeden. Hamarosan feldarabolhatják.

1990 és 2000 között a hajó diszkóként üzemelt, majd 2000-ben a város átadta a Tisza-Yacht hajójavító telepnek azzal, hogy szükséges felújítás után a tápéi kikötőnek a vezérhajója legyen.

Ez azonban mégsem történt meg, a hajó állaga 12 éven keresztül romlott, míg 2012-ben eddig tisztázatlan körülmények miatt léket kapott és elsüllyedt.

A Szegedi Hagyományőrző Egyesület a hajó megmentéséért fáradozott, de sem a város, sem az örökségvédelmi hivatal a szükséges intézkedést nem tette meg a megmentés érdekében.

Időközben a SZEVIÉP tulajdonába került, s mivel csődeljárást jelentett be, így a felszámoló hatóság közel 5 millió forintért eladta bontásra azzal, hogy a megjelölt hajó tartozékokat megőrzésre át kell adni az Örökségvédelmi hivatalnak.

Ezután a bontó cég is bejelentette csődöt, így a mai napig a hajó alsó vasszerkezete a vízben van, magába foglalva a legértékesebb egységet, a kazánt, a kormánykereket valamint a kormánylapátot is. Hamarosan azonban véget érhet a Szőke Tisza története, ugyanis a rozsdás szerkezetet heteken belül kiemelhetik a vízből és feldarabolhatják – értesült a Szegeder. Az elmúlt időszakban a hajót 130 méterrel odébb vontatták, a közeli partszakaszon pedig kivágtak néhány fát. A hajó kihúzásához pályát is építettek, azonban a munkálatokat várhatóan a közeli füves területen végzik el, ami már nem tartozik a kikötőhöz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.