Gazdaság

A kellő rugalmasság megteremtése az új szakképzési rendszer célja 

A kellő rugalmasság megteremtése az új szakképzési rendszer célja 

2019. október 30., szerda
A kellő rugalmasság megteremtése az új szakképzési rendszer célja 

Az oktatás magas színvonalának megtartása mellett a kellő rugalmasság megteremtése az új szakképzési rendszer célja - mondta Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán.

Hangsúlyozta: a jelenlegi szakképzési rendszernek nagyon sok pozitív eleme van, de nem tud megfelelni a 21. század és a jövő elvárásainak. A negyedik ipari forradalom már zajlik, amelynek fenntartásához és fejlesztéséhez új típusú szakemberek kellenek - fogalmazott az államtitkár. Elmondta: az új szakképzési rendszerben kétfajta oktatási intézmény, technikum és szakképző iskola lesz. A technikum közismereti kérdésekben biztosítja ugyanazt a tudást, mint a gimnázium, emellett szakképzettséget is nyújt, vagyis 5 év után a fiatalok érettségivel és szakmai képzettséggel hagyják majd el a technikumokat. Amennyiben éreznek magukban ambíciót a végzősök a tanult szakmai vonalon felsőoktatási képzésre is jelentkezhetnek - mondta. A technikumokban duális szakképzés lesz, amelyet ösztöndíj-rendszerrel is erősítenek. A műsorban elhangzott az is, hogy már a parlament előtt van a szakképzési törvénytervezet, amely az új szakképzési rendszernek, a Szakképzés 4.0 stratégia megvalósítására teremt jogszabályi alapokat.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.