Közélet

A dóm felszentelésének évfordulóján adják elő a Jézus Krisztus Szupersztárt Szegeden

A dóm felszentelésének évfordulóján adják elő a Jézus Krisztus Szupersztárt Szegeden

2019. október 10., csütörtök
A dóm felszentelésének évfordulóján adják elő a Jézus Krisztus Szupersztárt Szegeden

A dóm felszentelésének 90. évfordulóján tűzik műsorra a Jézus Krisztus Szupersztárt a Szegedi Szabadtéri Játékokon jövő nyáron, a musicalt a tervezett négy helyett öt estén is láthatja a közönség - tájékoztatta a fesztivál sajtóreferense az MTI-t.

Tari Emese közölte, hogy Andrew Lloyd Webber varázslatos művét, melyhez Tim Rice írta a szöveget, Magyarországon - és egyben a volt szocialista országok között - először hivatalosan a szegedi Dóm téren mutatták be 1986-ban. A szerzők 1971-es művükkel bebizonyították, hogy bibliai cselekményt is el lehet mesélni a rock és a beat zene segítségével. A merész elképzelés világméretű rajongásig vitte a darabot, mely a Broadway történetének legnagyobb sikerét hozta. Később többek közt Londonban, Svédországban, Ausztráliában, Párizsban, Spanyolországban, Brazíliában és Ázsiában is játszották a rockoperát. A musicalből 1973-ban Oscar-díjra jelölt film is született. A rockopera jelentős mérföldkő a Szegedi Szabadtéri Játékok történetében is, mely akkor indult el azon az úton, hogy a hazai musicaljátszás meghatározó színhelyévé váljon. A darab műsorra tűzésének aktualitást ad, hogy jövőre ünnepli Szeged a Fogadalmi Templom felszentelésének 90. évfordulóját. A székesegyház megépítése és az 1930-as évben rendezett ünnepi mise nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a következő évben megszülessen Magyarország azóta legnagyobb és Közép-Európa egyik legjelentősebb szabadtéri népszínháza. Szeged jelképe, a dóm azóta is a fesztiváltól elválaszthatatlan szimbólum.

(MTI)

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.