Kultúra

Székkutason is megismerhetik a Plohn-műterem 75 évét

Székkutason is megismerhetik a Plohn-műterem 75 évét

2019. szeptember 26., csütörtök
Székkutason is megismerhetik a Plohn-műterem 75 évét

A székkutasi Murgács Kálmán Művelődési ház ad otthont november 20-ig a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum által rendezett kiállításnak, amely a Plohn-műterem 75 évét mutatja be. A keddi megnyitón elhangzott: a vásárhelyi fotográfus család nemcsak kutasi pusztán élők életmódját dokumentálta az utókor számára, hanem magát a települést alapító Gregus Mátét is megörökítette Plohn József.

Százötven éve, 1869-ben nyitotta meg Vásárhely első műtermét a Makóról érkezett fotográfus, Plohn Illés, amely 75 év működés után, 1944-ben szűnt meg. Ez idő alatt fiával, Józseffel a vásárhelyi tanyavilág és a város számtalan eseményét, épületét, valamint számos parasztember és városi tisztviselő portréját – köztük a 48-as honvédeket – örökítették meg. Munkásságuk, Vásárhely mellett, Szeged és az egész dél-alföldi térség történetének fontos vizuális forrását adják. Minderről Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója szólt megnyitójában, hangsúlyozva, hogy fényképek nemcsak a település képét és a paraszti élet mindennapjait őrizték meg számunkra, hanem a társadalomtudomány és a néprajztörténet szempontjából lényeges módon a viseletről, a gazdasági életről és a családi kapcsolatokról is árulkodnak. A zsidóüldözésnek 1944-ben áldozatául esett Plohn József, aki a város és környékének lakói és helyszínei megörökítése mellett egyik szervezője volt a helyi kulturális életnek is, s együtt dolgozott az idén 150 éve született Tornyai Jánossal is, számos tanulmányfotót készítve festményeihez. A tárlat kurátora, Bernátsky Ferenc, a vásárhelyi közgyűjtemény helytörténész muzeológusa a műterem-alapító Plohn Illés munkái közül kiemelte az 1879-es nagy szegedi árvízről, valamint a kis-tiszai zsilipszakadásról 1887-ben készített fényképeket, míg Plohn József felvételeiről szólva megemlítette az 1848-as honvéd veteránok között lévő székkutasi Trungel Jánosról készített portrét, valamint az algyői vasúti híd 1902-es helyretolását megörökítő fotót.

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával létrejött kiállítás a vásárhelyi bemutatót követően most Székkutason látható, majd 2020 februárjában Plohn Illés első műtermének színhelyén, Makón kerül bemutatásra a Plohn-műterem 75 éves történetét elbeszélő tárlat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.