Közélet

Novák Katalin avatja a makói Erzsébet-házat

Novák Katalin avatja a makói Erzsébet-házat

2019. szeptember 26., csütörtök
Novák Katalin avatja a makói Erzsébet-házat

Különleges terápiás szobával és a közösségek rendezvényeinek lebonyolítására tökéletesen alkalmas körülményekkel rendelkezik a makói Erzsébet-ház, amely teljes egészében közadakozásból valósult meg Makón. Az Angyalsóhaj Alapítvány felkérésére Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár adja át a város új közösségi terét, amely elsősorban a mentális, szellemi vagy testi fogyatékossággal élő fiatalok és családjaik segítését szolgálja, de képes befogadni művészeti rendezvényeket, civil szervezetek programjait is.

Az intézményre azért volt szükség, mert sem Makón, sem a térségében nincs olyan létesítmény, amelyben a 23 évnél idősebb, halmozottan sérült fiatal felnőtteket el tudnák látni. Az alapítvány egyik fontos feladata a nehéz helyzetben lévő családok támogatása, ezért is döntött a kuratórium az ilyen célt szolgáló Erzsébet-ház létrehozásáról. Ennek érdekében számos jótékonysági programot – sportrendezvényt, sütikóstolót és gálaműsort is –rendeztek, de ahhoz, hogy a ház megvalósuljon a makói, Makó környéki vállalkozások és magánszemélyek összefogására volt szükség. Ennek köszönhető, hogy fel tudták újítani azt az ingatlant, amelyeta Szeged-Csanádi Egyházmegye bocsátott az alapítvány rendelkezésére. Az ingyenes használatba kapott épületetszigetelték, a tetőszerkezetet átrakták majd energetikai rekonstrukció történt. Új nyílászárókat építettek be, burkolatokat cseréltek, konyhát, akadálymentes mosdót, számos közösségi helyiséget, köztük egy speciálisan felszerelt terápiás szobát alakítottak ki. Nem csak a felújítás, a megnyitó is az összefogásról fog szólni a makói Erzsébet-ház szeptember 26-i átadásán. A több civil szervezet és oktatási intézmény bevonásával összeállított programsorozat 16 órától várja az érdeklődőket a Szent István tér 9. szám alatt található épület udvarán. A kézműves-foglalkozásokba bárki bekapcsolódhat, emellett Mesekert, valamint a KirályTeam Kick-box Akadémia makói fitneszszakosztálya várja a megnyitóra érkezőket, de Murvai Lívia Kick-Box világbajnokkal, az Exatlon női versenyzőjével is lehet találkozni a helyszínen. Az átadó ünnepség szeptember 26-án 17 órakor kezdődik. Erre az alkalomra készültek egy közös dallal a Pápay Endre Oktatási Intézmény és a Makói Általános Iskola diákjai, azAlapfokú Művészeti Iskola Ifjúsági Fúvószenekara közreműködésével. A vendégeket Farkas Éva Erzsébet, az alapítvány fővédnöke köszönti, megnyitóbeszédet Novák Katalincsalád- és ifjúságügyért felelős

államtitkár mond. Az épületet Dr. Kiss-Rigó László megyés püspök áldja meg. A rendezvényen jelen lesz Lázár János országgyűlési képviselő is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.