Hírzóna

Megemlékezés: 75 éve ért véget Szeged második világháborús bombázása

Megemlékezés: 75 éve ért véget Szeged második világháborús bombázása

2019. szeptember 3., kedd
Megemlékezés: 75 éve ért véget Szeged második világháborús bombázása
1944 tavaszáig Magyarország területét még nem dúlták fel a harcok, ám a német megszállást követően hazánk hamarosan hadszíntérré vált. Ezt mindennél egyértelműbben jelezték az antifasiszta szövetségesek által áprilisban megkezdett bombázások.

Szegedet hat amerikai légitámadás érte 1944. június 2. és 1944. szeptember 3. között, nagyon súlyos személyi és anyagi veszteségeket okozva a városnak. Egész utcasorok dőltek romba, a város ikonikus épületei roncsolódtak, emellett legkevesebb 146 szegedi polgár életét vesztette, száznál többen sebesültek meg az ezernél is több bomba becsapódásának következményeként.

A bombázások 70. évfordulóján, 2014-ben – felhasználva a téma szakértőjének, Oláh András Pál történésznek a kutatásait – a Bálint Sándor Szellemi Örökségéért Alapítvány a Kossuth Lajos sugárúti volt Tűzoltólaktanya (ma Mentőállomás) falán Brzoska Marek szobrászművészalkotásaként domborművet avatott a légitámadások áldozatai, valamint a szegedi hatósági légoltalom szolgálatosainak emlékére.Az emléktábla felállítását Haág Zalán önkormányzati képviselő indítványára a Szegedi Közgyűlés tagjai akkor – politikai pártállástól függetlenül – egyhangúlag támogatták.

2019. szeptember 3-án – napra pontosan az utolsó amerikai légitámadás 75. évfordulóján – az emléktábla megkoszorúzásával tisztelgett a bombázások áldozatainak és a szegedi légoltalom hőseinek emléke előtt Haág Zalán és Rózsavölgyi József önkormányzati képviselő és a szegedi ifjúság nevében a Szegedinszki Krisztián vezette fiatal kereszténydemokraták.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.