Közélet

A Szent György tér fái a zöldülő város újabb áldozatai

A Szent György tér fái a zöldülő város újabb áldozatai

2019. szeptember 4., szerda
A Szent György tér fái a zöldülő város újabb áldozatai

Fanyeséssel készülnek a Szent György tér felújítására. A lakók nem értik, miért a fákkal kellett kezdeni, illetve miért kellett ennyi éven át hagyni, hogy leromoljon a tér állapota. Makrai László, a beruházást kivitelező önkormányzati cég ügyvezetője lapunkat arról tájékoztatta, négy fát ültetnek a megújuló téren.

A felújítás előtt álló téren hétfőn kezdték el a munkálatokat, ennek a kárát pedig a fák látták. Meglehet, a térre valóban ráfért a rekonstrukció, viszont tavasszal az önkormányzati szeged.hu még arról írt, a városfejlesztési beruházások a környezettel összhangban zajlanak idén.

"Összhangban a környezettel" – de a fák nélkül. Képernyőkép: szeged.hu

Ottjártunkkor már halomszámra hevertek a farönkök a Szent György téren. Azokat a tér fáiról "nyesték" le, úgy tűnhet azért, hogy a meglett növényeket új helyre ültessék át.

"Jó helyen vannak a fák, nem értem, miért kellett így megcsupaszítani" – mondta Ladányi Magdolna. "Egészséges, szép fák voltak. Nem mondom, tényleg nem a legszebb pontja a városnak a Szent György tér, ezért valamit kezdeni kell vele.

De őszintén: tényleg a fákkal kellett elkezdeni a felújítást?"

– merült fel a kérdés a nyugdíjas asszonyban, aki azért is bánja, hogy megfosztották a tereket a fáktól, mert az újonnan ültetett növényeknek időbe telik, míg lombkoronájuk nő.

"Nem kellett volna megvárni, míg ennyire leromlik a tér.

Hangulatosabb is lehetett volna a kúttal, ami évek óta borzasztóan néz ki. Nem is értem, hogy hagyhatták ezt" – fogalmazott Lomniczi Zoltán.

A tér rekonstrukciójára az önkormányzati hírportál szerint a városüzemeltetési bizottság a nyáron 86 milliós keretösszeget szavazott meg a város idei költségvetéséből.

A beruházást a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. végzi el. "A téren a munkálatok megkezdése előtt elvégezzük a szükséges szárazgallyazási és balesetelhárító nyeséseket, mind a tér belső fejlesztési részében, mind azon kívüli, Munkácsy utcai járdák fölött" – tájékoztatta lapunkat Makrai László, a cég igazgatója. A téren négy fát ültetnek, két mezei juhart, egy tulipánfát, valamint egy virágos kőrist, emellett cserjetelepítést végeznek el. A beruházás a tervek szerint október elejére elkészül.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.