Kultúra

A csigaháztól a galaxisokig - remek tárlat nyílik Vásárhelyen

A csigaháztól a galaxisokig - remek tárlat nyílik Vásárhelyen

2019. szeptember 30., hétfő
A csigaháztól a galaxisokig - remek tárlat nyílik Vásárhelyen

A 66. Vásárhelyi Őszi Tárlat megnyitását követően, október 5-én, szombaton, a tavalyi tárlaton a Rudnay Gyula Művészeti Ösztöndíjat elnyerő Kaliczka Patrícia festőművész alkotásaiból Fehér Eufrátesz címmel nyílik kiállítás a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban. Az alkotásokkal és a művésszel sajtóbejáráson ismerkedhettek a médiumok munkatársai.

A közgyűjtemény művészettörténésze, Képiró Ágnes elmondta, hogy a Magyar Művészeti Akadémia és a hódmezővásárhelyi önkormányzat egyéves Rudnay-ösztöndíját elnyerő művész a támogatott időszak lezárultával beszámoló kiállításra kap lehetőséget a Tornyai- múzeumban. Kaliczka Patrícia 2014-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán. A november 10-ig látható kiállításán szereplő művek négy téma köré csoportosíthatóak. A tárlaton szerepelnek direkt és indirekt önarcképek, köztük öntestképek is, néhány alkotáson pedig a mitológiai alakok testébe bújik az alkotó. A legutóbbi alkotói időszakában születtek a Féreglyukak-sorozat darabjai. A kiállított művek között találhatóak kisebb méretű csendéletek, valamint nagyméretű, montázsszerűen építkező vásznak, amelyeken az erős formahatárok finom, lazúros megoldásokkal vegyülnek – tette hozzá a szakember. Kaliczka Patrícia kijelentette: mint fiatal alkotónak, komoly támogatást jelentett az elmúlt évben a Rudnay-ösztöndíj, s a most nyíló kiállítás pedig az eddigi tárlatai közül legnagyobb teret és a legjobb lehetőségeket biztosítja számára. A tárlat címe, a Fehér Eufrátesz szimbolizálja az általunk látható világ és a dolgok mélyén rejlő univerzális éter kettősségét. Az alkotó érzékelteti a mikro- és a makrokozmosz tükröződését, s ötvözi a szemlélőhöz legközelebbi világot, a csendéletek közelségét a tájképek megfoghatatlan távolságával, miközben azt is megmutatja, hogy az apró minták, mint egy csigaház formája a galaxisok elrendezésében is formát öltenek. Kaliczka Patrícia magát figurális alkotónak tarja, azonban kollázs-szerű munkáin nem a látható világot rögzíti, hanem az elemek folyamatos áramlását is igyekszik megjeleníteni, miközben az alkotás folyamatát a szív és az ész, az érzelmek és az értelem dinamikus párbeszéde formálja. Ahogyan fogalmazott, nem látja értelmét pontosan úgy lefesteni a világot, ahogy azt pillanatnyilag látja, hiszen az ábrázolás lehetőséget ad arra, hogy a múlt, a jelen és a jövő dimenzióiban a tér egy adott pontján jelen lévő elemeket – a tér és idő korlátait lebontva – egy alkotáson belül jelenítse meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.