Közélet

400 új bölcsődei férőhely jön létre Csongrád megyében

400 új bölcsődei férőhely jön létre Csongrád megyében

2019. szeptember 14., szombat
400 új bölcsődei férőhely jön létre Csongrád megyében

Csaknem 400 új bölcsődei férőhely létesítésére és további 200 fejlesztésére nyújtottak be pályázatot nyáron a Csongrád megyei települések. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretein belül a még fel nem használt forrásokra írtak ki pályázatokat - olvasható a delmagyar.hu-n.

A megye helyhatóságai 20 tendert nyújtottak be, ezek összes támogatási értéke eléri a 4,6 milliárd forintot. A korábbi ki­­írásban már 33 óvodát vagy bölcsődét korszerűsítettek me­­gyeszerte, de az igények nőnek, több település is jelezte, hogy demográfiai okokból bővítenék a férőhelyek számát.

Gyerekek játszanak egy szegedi bölcsődében

A TOP még fel nem használt forrásaiból a falvak körében népszerű csapadékvíz-elvezető rendszerekre is jut majd támogatás. Most az ötezer főnél kisebb lélekszámú települések pályázhatnak európai uniós forrásokra. 2,5 milliárd forint jut majd erre a célra, amiből a tervek szerint több mint 20 településen fejlesztik az esővizet el­­vezető csatornákat. Csongrád megye a TOP egyik nyertese volt az elmúlt öt évben, hiszen ipari parkok, helyi piacok, kerékpárutak épültek európai uniós tá­­mogatással. 140 beruházás már befejeződött, 110 fejlesztés pedig a közeljövőben zárul le. A kiírások jelentős hányada a gazdaságfejlesztésre irányult. Ennek keretében Mórahalmon agrár-ipari, tudományos és technológiai park, Csongrádon és Makón pedig az ipari park fejlesztése történt meg, összesen csaknem 700 millió forint összegben. Mivel a mezőgazdaság mellett a turizmus a megye gazdaságának a húzóágazata, erre a területre is jutottak bő­­ven források. Nehéz lenne fel­sorolni, hogy mi minden valósult meg 2014 óta. Nemcsak mű­­emlékek renoválására jutott pénz, hanem például gyalogtúra-útvonalak kialakítására és a lovas turizmus fejlesztésére is. A ciklus egyik legnagyobb projektje a szentesi Tóth József Színház és Vigadó turisztikai célú megújítása volt. A teljes cikk

ITT érhető el

.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.