Közélet

1,3 milliárd forintos kormányzati beruházás segíti a Tisza hulladékmentesítését

1,3 milliárd forintos kormányzati beruházás segíti a Tisza hulladékmentesítését

2019. szeptember 4., szerda
1,3 milliárd forintos kormányzati beruházás segíti a Tisza hulladékmentesítését

Egy 2018-as kormányhatározat alapján 1,3 milliárd forintos beruházás keretében Vásárosnaménynál egy olyan rendszert építettek ki a Tiszán, amelynek segítségével nyomon lehet követni az Ukrajnából érkező hulladékot, és meg lehet kezdeni a védekezést, a folyó megtisztítását már a szennyezés korai szakaszában, így biztosítva a folyó magyarországi szakaszának hulladékmentesítését.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) tájékoztatása szerint 2004-től rendszeres a külföldi eredetű kommunális hulladékszennyezés a Felső-Tisza-vidék folyóin. Ennek oka, hogy a lakosság a hullámtéren rakja le a szemetet, melyet már a kisebb árhullámok is magukkal ragadnak és hazánkba szállítanak. A probléma az Ukrajnában eredő Tiszán a legerőteljesebb. A szennyezés intenzitását a szakemberek az adott szelvényen percenként áthaladó palackok számával határozzák meg. Az elmúlt 15 év alatt 40 esetben volt 50 palack/perces vagy azt meghaló intenzitású szennyezés a Tiszán. A csúcsértékek elérik a 300-500 palack/percet is. A szennyezés gyakran több napig tart, és jelentős mennyiségű hulladékot hagy hátra az árvízvédelmi töltések közötti területen. Ahogy az eddigi tapasztalatok mutatják a PET palack jelentős mennyiségű egyéb hulladékkal, elsősorban uszadékfával érkezik. Az árvízről-árvízre halmozódó műanyag és egyéb hulladék szennyezi a természeti értékekben gazdag tiszai tájat, rontja a turisztikai hasznosítás lehetőségét. A kommunális hulladék okozta vízszennyezés elleni hazai védekezés feltételeit javítja a 1519/2018. (X. 17.) kormány határozat alapján – költségvetési forrásból – megvalósított beruházás. Az 1,3 milliárd forint összegű fejlesztést a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság és négy másik tiszai igazgatóság valósította meg, az OVF koordinációjával - közölte az OVF.

A beruházás célja, hogy a vízügyi szolgálat már az árvizek idején be tudjon avatkozni, és a hulladékot koncentráltan, a folyóról tudja eltávolítani. Ehhez a folyó medrét hajókkal kell elzárni, majd az érkező hulladékot és uszadékot a part felé kell terelni, ahonnan a munkagépek segítségével kitermelhető. A parton az uszadék és hulladék szétválogatható.

• kamerák telepítése három ukrajnai és egy magyar helyszínen, hulladékfigyelő szoftverrel támogatva, mely alapján a hulladék levonulás előrejelezhető és a védekezés megindítható; • kárelhárítási hely építése három tiszai (Aranyosapáti, Vásárosnamény, Tivadar) és egy szamosi (Olcsva) szakaszon; • meglévő vízügyi hajók felújítása, átépítése (2 uszály, 1 jégtörő és vontató hajó), melyek részt vesznek a mederelzárás kialakításában; • új hulladék leszedő hajó beszerzése, mely a mederelzárás mögött, vagy kisebb árvizeknél elzárás nélkül fog önállóan munkát végezni; • gépek és adapterek beszerzése (3 lánctalpas kotró, 1 gumikerekes kotró, 1 homlokrakodó, 10 konténer, 3 konténerszállító, és további speciális adapterek), amelyek a nagy mennyiségű hulladék és uszadék vízről történő leszedését, szárazon történő mozgatását, szállítását segítik; valamint • tároló és karbantartó bázis kialakítása Vásárosnaményban, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság Folyamos Szakaszmérnökségének telephelyén.

A kialakított infrastruktúra bevetésére akkor kerülhet sor, ha a folyó külföldi szakaszain a víz kilép a hullámtérre, és az ott lévő hulladékot megmozdítja, a főmederbe sodorja. Bevetésre kerülhet akkor is, ha az előrejelző kamerák rendkívüli szennyezést jeleznek előre (pl. illegális szemételhelyezés a folyóba.)

A védekezést általában napokig, nappali és éjszakai műszakban kell majd folytatni. A hajókkal történő mederelzárás csak jégmentes árvizek esetén lehetséges. Ha az árvíz során a hulladék kiterül a hullámtérre, akkor utólagos gyűjtést kell szervezni.

Hangsúlyozandó, hogy a beruházás az egész Tisza-völgy védelmét szolgálja. A határhoz viszonylag közel elvégzett hulladékmentesítés jelentősen csökkenti vagy szükségtelenné teszi a hulladékgyűjtést az alsóbb Tisza szakaszokon.

A beszerzett eszközök kiválóan hasznosíthatók lesznek vízügyi alapfeladatokban is (folyószabályozás, árvíz- és jeges árvíz elleni védekezés, fenntartás). A probléma végleges megoldása természetesen a külföldi vízgyűjtőn lehetséges, a hulladékgazdálkodás teljes körűvé tételével. (fotók: Facebook/OVF)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.